What I Know About PTPL College

There are actually thousands of reasons why people like or hate something especially when it comes to things that are strongly related to their lives. When we like something, we keep telling it to everyone that comes across our mind and fortunately the same situation goes with our disliking. It’s like recommending a product where good product will get the highest attention and bad product on the other hand get the lowest attention. The strange thing is, some or should I say certain bad products never really reveal itself because there are too many beautiful curtains in front of it that hide its true ugly side.PTPL College is one of the ‘bad products’ as far as I am concerned. I used to work in that college and I have learned a lot especially those bad and unwanted experiences. And I must say that those that survive must be really strong (or should I say they don’t have many choices in term of work prospect). I remember a friend of mine that used to work in the same college told me that he received a lot of ‘unnecessary pressure’ from that college. Not long after he said that to me, he quit from PTPL and got a good offer from other learning institution. He left with her wife that also work in PTPL Actually I also feel the same thing but I just kept it inside me because I don’t want to pour a bottle of gasoline into a small fire.

One thing I ‘like’ about PTPL is the management urges money from all the staff to make them happy. What does that mean anyway? Well for example during the time of what so called as ‘Family Day’ every staff must pay for every penny spent for the occasion. Is it suppose to be the college responsibility to pay or should I say to sponsor the freaking ‘Family Day’ because it is the day for the staff, for them to get together and having a jolly good time? Well one thing I realized some (or not too much to say almost everyone) are not in the mood for the family day because they have to pay for it and the other torture is they are actually being forced to come or they will receive discipline actions from the PTPL authority. Don’t you think that is sick? Everyone has the right to say something whether they like it or not. Well, if some of them refuse to go just let them be. They are already being force to pay for it and now are being force to go. In one case that happened to another friend of mine is she is being threatened because she cannot join the family day. She has a solid reason but still she has to go. I can still recall her sad and mad expression during the time. Not long after the family day, she also quit from PTPL and continues her life at other learning institution.

I have a lot of true story to share about PTPL where this is just the beginning but my main intention is to warn anyone out there not to work or thinking to work in that college because you will be sorry in the end, seriously. My 10 months experience taught me enough and I will try to tell you each and every one of them. Just wait till I tell you about what so called as ‘PTPL Annual Dinner’.

Discover more in http://esl-and-more.blogspot.com/

About these ads

268 Comments

Filed under best vs. worst, life

268 responses to “What I Know About PTPL College

  1. aida n aida

    gud morning teacher/ anding…
    still remember us?
    the loyal staff at PTPL herein after.
    marah tol ko ek??
    apepun banyak memori ngan ko yang best-best belake… ko ingat g ke?

  2. bab kawan- kawan memang takde masalah lagi-lagi korang yang tersangat- sangat best tu..mestila aku ingat korang semue lagi- lagi para-para penyakat yang terkemuke macam ko tu da.aku cume tak puas hati dengan management PTPL je(ko pun tak puas ati,aku tau hehehe)..ramai yang dah jadi mangsa, betol tak?apa-apa pun thanks sebab terserempak dengan blog aku yang memang “orang atas” dah pantau semenjak aku masuk PTPL lagi2 si akak sh***** ko tu da,hahaha…nanti datang sarawak cakap kat aku okay,manela tau ko nak datang melancong ke, melencong pun takde hal,nanti boleh jumpe..mesti ko makin cantik kan? “i will always remember”

  3. mangsa ptpl juga

    saya pun kira one of the victim dgn ptpl.. kisah saya lagi teruk.. dah la saya ambil emergency unpaid leave, and call si tut… dia luluskan and suruh saya datang ptpl isi form cuti.. sampai2 jer kat opis, dia maki hamun saya and cakap saya makan gaji buta.. kalau dah kita ambil emergency leave, takkan lah kita g bersuka ria sana sini.. mestilah ada hal penting nak dibuat.. saya dah beri resign notis selama 3 bulan, 10 hari sbelum saya tamat tempoh bekerja, saya terpaksa ambil leave 10 hari.. nak tahu apa org tua tu cakap? dia suruh saya bayar duit kat dia, walaupun dia dah approve kan cuti tanpa gaji saya. selama saya bekerja kat situ, saya rasa saya diperbodohkan.. saya di transfer kat mana2 bahagian yang dia rasa nak letak saya.. and segala report yang saya buat, dia tak suruh letak atas nama saya.. and if saya recruit student pun jangan letak atas nama saya. disebabkan dia suka sangat kat seorang staff tu.. sampai saya yang jadi mangsa dia.. nak kata saya ni tak pandai buat keja, tak lah juga.. setahu saya, saya dah pecah rekod pernah recruit banyak student. buat aktiviti pun sampai kluar newspaper, sedangkan org lain belum tentu dapat buat banyak benda dalam satu bulan.. dah lah gaji sikit nak mampus. tapi kerja banyak… pastu nak marah2 org pulak.. and hina org.. kalau saya sambung lagi cita nie, pasti korang geram jugak… tapi org tu kena dihapuskan di ptpl… dia tak layak kat situ.. dia hanya makan duit sajer… termasuk duit staff and student…

  4. kesiannye awak..what i should be calling you ha,akak ora abang? to me you sound more like an akak from your words…thanks for sharing the truth no matter who you are…tell us more if you had the time or you can gimme your blog address if you want to…thanks again…

  5. mangsa ptpl

    akak oso can.. yah!! now im free from that hell.. and 4 u guys out there.. plz dun work at dat place.. unless other branches.. im sure u will regret it.. and 4 those who below 28, plz dun send ur resume there, coz he will not employ u… except u r pretty and sexy.. plus single and available..

  6. dengar tuu…nasihat yang amat berguna..thanks kak..

  7. mangsa ptpl

    u r welkam azari.. betul bah.. org tua tu tak nak ambil org yang berumur sikit, sebab dia takut tembelang nya pecah.. lagipun dia takut dirinya rasa tercabar kalau ada org yang lebih terer or tahu pasal undang2 … dia cuma nak rasa hebat depan org2 muda jer.. lagipun, selalunya yang fresh graduate or org muda, kan takut dgn boss.. biasala 1st lah katakan.. so, mereka takkan lawan cakap boss.. am i rite, azari?

    • Nurul

      Kalau sakit hati dengan bos, baca je kat dia pantun ni (dari buku ‘Alamak Bosku Seperti Hitler!’) hahaha:

      Pagi-pagi, sudah mencemuh,
      Si pemandu terus terdiam mengeluh,
      Bos ini jenis yang kecoh,
      Dapat “Tan Sri”, satu dunia dia heboh.

      “Ada pelanggan hendak jumpa”,
      Itulah kata si setiausaha,
      Bos enggan, mengantuk katanya,
      Biarkan pelanggan berjumpa air liur basinya.

      Bos memanggil mesyuarat mengejut,
      Ada pekerja berjalan bak siput,
      Bos pun menengking sampailah semput,
      Para pekerja terkentut-kentut.

  8. mangsa ptpl

    u r welkam azari.. betul bah.. org tua tu tak nak ambil org yang berumur sikit, sebab dia takut tembelang nya pecah.. lagipun dia takut dirinya rasa tercabar kalau ada org yang lebih terer or tahu pasal undang2 … dia cuma nak rasa hebat depan org2 muda jer.. lagipun, selalunya yang fresh graduate or org muda, kan takut dgn boss.. biasala 1st job lah katakan.. so, mereka takkan lawan cakap boss.. am i rite, azari?

  9. lol,.. nice PTPL stories’

  10. sekali betolla kak,i never thought of that or maybe I accidentally thought of it and somehow forgot to bring it out to the surface..patutla not so many senior there,lot of newbies instead..one more thing dengan recruit staff baru, PTPL tak perlu nak pikir pasal rate gaji..semua sama je..akak tau kan gaji lect baru RM1600. tolak epf apa semua ada dalam RM1400 kot. tu yang most degree lect tau tapi diorang tak tau yang lect yang ada hons (edu) dapat extra allowance RM300-500.before i quit last time kan kak, i told everyone that i know about this, tak taula diorang fikirkan ke tak and if they do mesti diorang akan tanye balik apesal some people dapat extra allowance dan apesal diorang tak dapat at least half of it…diorang cuba sembunyikan tau, kalau boleh diorang (ptpl) taknak other degree lect tau about allowance ni..oh ya mr kok hong, you ain’t hear nothing yet…

  11. mangsa ptpl

    yap.. memang lah… gaji kat ptpl memang sangat lah kecik. tapi kerja yang melambak sangat.. sekarang ni akak dah keja gabemen.. and jauh lebih baik dari tempat tu.. alhamdulillah.. hehe.. and dgr2 cita banyak org dah nak resign dari tempat tu…
    hahaha

  12. saya sekarang pun dah keje kat tempat yang far far away and at the same time far far better that that freaking college kak. it’s true, everyone is leaving and leaving for good on a jet plane..by the way, akak keja mana sekarang and tinggal mana? it’s really nice to know you, honestly kak..

  13. xox

    singgah jap.. ala.. actually so many yg resign memang tak puas hati. e way they treat staff macam siut. kita bukan nak diorang layan kita macam emas. tapi tak yah la obses sangat macamla kita ni nak jahanamkan diorang tu sangat. entah apala dalam kepala otak depa tu sampai takut sangat. depa ni sebenonye loser. they get very good staff but x jaga. tak pa la yg rugi depa. lambat laun org cerita gak. to azari, gua salute lu la bro…

  14. thanks bro for your honest comment.memang betol tu lambat laun orang akan cerita jugak and it started with me…

  15. branch kat kuching pun teruk jugak.management berterabur.lepas tu, org atasan suka sangat bagi kerja last minute & hantar on time.sedangkan dia dah terima arahan awal-awal lagi.staf pulak yang jadi mangsa.lg satu ada 1 orang atasan ni suka buat drama,lagi-lagi bila LAN nak datang.siap menangis dan ugut nak berhenti kerja kalau staf tak buat seperti apa yang dia suruh.mengada-ngada betul.macam ni ke nak jadi ketua?waktu saya mula-mula masuk, orang atasan (yang kuat menangis tu) dah buruk-burukkan staf bawahan dia kat saya.macam-macam cerita kurang elok yang dia jaja kat saya.nasib baik saya ni tau menilai yang mana baik,yang mana buruk.rupa-rupanya dia bercerita tentang keburukan dia sendiri.gaji yang diterima pun tidak setimpal dengan kerja berat yang dibuat.jadi sesiapa yang nak bekerja di ptpl tu,lupakan lah niat anda.

  16. mangsa ptpl

    yap.. mangsa ptpl kuching?? sapa ek?? azari.. now syukur alhamdulillah.. akak keja ngan gabemen sektor.. and jauh lebih baik dari ptpl.. and semua nya ikut system yang betul.. boss nak tipu pasal gaji pun susah.. hehe..

  17. bab- bab drama memang satu lumrah kat PTPL ni lagi- lagi kat PTPL Shah Alam, kira cincai jelah semua PTPL ada drama king and queen diorang sendiri. aku ingat lagi masa kat PTPL Shah Alam adala orang atasan tu kata (pompuan) yang dia dah banyak back- up kesalahan orang- orang bawahan dia pasal banyak benda dan berharap sangat segala kerja yang disuruh buat dapat dibuat dalam keadaan segera tapi dia tak ingat yang ramai staff (especially lecturers) yang tau kerja yang kitorang buat bukan sepatutnya kitorang yang buat tapi semuanya dia yang patut buat. dah banyak back- up kitorang konon?huh…menyampah aku tengok muka dia.. aku pun dengar ni dari sorang kawan yang ngaja kat situ lama lagi dari aku tapi dia buat tak tau je lagipun dia memang nak blah dah..dan dia dah pun blah macam aku dan beberapa orang lagi (dengan cara yang tak baik ok, sebelum orang buat kita baik kita buat orang dulu kan…) thanks mangsa PTPL Kuching for sharing your experience, benar apa yang you cakap tu dan aku pun dah cakap kat sapa- sapa yang nak kerja kat situ lupakanlah niat baik korang okay, memang tak berbaloi untuk degree yang korang ada dalam tangan. nanti bila masa meeting “orang besar” PTPL mulalah dia ni cakap yang kita patut bersyukur sesyukur syukurnya kat PTPL sebab dah ambik kita bekerja, dah macam takda keja lain lagi dalam dunia ni yang kita boleh buat dah kecuali menghambakan diri kepada PTPL. bab kaki ampu memang dah tak payah cerita dah, aku ingat masa family day somewhere in Perak last time, masa tu tema dia ala- ala Hindustan gitu. memang aku tak dapat lupa masa “bos besar” masuk dalam dewan, fuhh..gempak habis beb..yang aku paling tak tahan kaki- kaki ampu ni buat dia tu macam tuhan dah, dah macam Ayah Pin aku tengok, siap tabur bunga lah dan yang paling aku tak tahan masa sarungkan topi ke, menatang apa entah kat kepala dia tu yang biasanya orang India pakai, dah macam letakkan crown pulak kat kepala dia sempena pertabalan raja…fuhh…tu memang tahap ampu yang tertinggi tu, jurus terakhir mengalahkan “tendangan tanpa bayang Wong Fei Hung” bagi aku.kene belajar tu no matter what it takes kata omputih, tak kisahla sampai sanggup menghambakan diri tak kawen sampai ke tua,hahaha…PTPL selamanya…

  18. masa keje kat PTPL dulu diorang yang blah- blah atas ni selalula sangat kutuk gov macam-macam tapi tak ingat pulak gov yang luluskan diorang punye KUTPM jadi MSU. saya sekarang ni pun keje dengan gov somewhere in Kuching. dari apa yang saya tengok gov ni takla seburuk mana yang disangka..malahan keja diorang dan sistem keja gov lagi sistematik dan telah diplan awal- awal..Syukurla jugak saya dapat keja dalam gov ni kak..bercakap pasal MSU ni saya adala satu cerita menarik yang nak dikongsi masa perasmian MSU aritu, saya ada masa tu, jangan cakap saya escape masa pembukaan tu and i understand and notice something that every single one noticed..ingat,masa bulan puasa tu…nantila saya cerita nanti…just wait..

  19. mangsa ptpl

    hehehe.. duhal adik keja kat kch.. hehe.. kat mane ye?? leh share dalam e-mel tak??

    betul tu.. mereka selalu cakap gabemen tak bagus.. gaji kecik.. and teruk.. mereka lupa ke?? gabemen lah keja yang paling cerah masa depan, and nak ambil loan senang je.. terjamin..

  20. mangsa ptpl kuching

    orang atasan kat kuching branch ni,asal meeting je mesti habiskan masa berjam-jam ngutuk government. memang kaw2 gile tahap dewa die kutuk. kalau direkod semua tu memang harapan dieorang cerah untuk disaman. lagi 1 perangai orang atasan ni yang menjengkelkan semua staf, die ni suke mengutuk staf dari belakang, tapi bile staf yang dimaki hamun tu ade di depan mata, die boleh berubah jadi baik pulak.contonhya bile staf tersebut tak de dalam meeting, die kata nak ketuk kepala staf tersebut. Bile staf tu asuk meeting, tibe2 die jadi baik dengan staf tu. Pijak semut pun tak mati. Pendek kate macam talam dua muka. Orang atasan ni pun jenis yang cakap putar belit. Hari ni cakap lain, esok lain lagi. Lagi2 kalau melibatkan hal gaji. Terasa menyesal gak la membuang masa selama beberapa bulan kat tempat tah ape2 tu. Gaji ciput, kerja berlambak mengalahkan perdana menteri. Pastu tak de bagi gaji overtime. Kiteorang kat cni hari ahad & cuti umum pun datang opis wat kerja. Hari biasa balik kul 12 tengah malam. Pendek kata kiteorang takde masa lapang nak spend dengan family. Lagi2 yang dah beranak pinak. Kerja kat ptpl ni takde kenangan manis langsung. Semuanya pegalaman buruk yang macam nightmare. Saya tengah berusaha nak padamkan memori saya tentang ptpl dan sekarang saya trauma sangat2 dengan ptpl.

  21. mangsa ptpl

    owh… ,mangsa ptpl kuching ni mengajar ek?? subjek apa ye?? memang betul.. most of org kat sana, memang sumanya talam dua muka, and kaki ampu!! biasala, walaupun gaji kecik, tapi kalau org atasan tu dah suka kat org tu, apa yang dia buat pun tak ada hal punya. TAPI, kalau org yang dia tak suka, apa2 pun yang dia buat semuanya salah, and tak betuL!!..

    kalau sapa yang tak datang time cuti kena sindir,… and yang datang tu dipuji habis2an.. itupun time dia gunakan org tu.. bak kata pepatah.. habis madu sepah dibuang..

    dia kena ingat, yang datang keja time cuti tu tak semestinya betul2 buat keja.. especially yang marketing .. habis kan bil tepon adalah.. and sesi ngumpat… staff2 kat sana suma nya sucks!! tak boleh tengok org lebih dari mereka.. takkan lah kita nak pakai pakaian kuno macam mereka… dahlah kuno, pastu tak sedar diri.. rasa diri hebat sangat.. kalau org pakai cantik sikit, mulalah sesi ngumpat.. dah lah tak pernah senyum kat tutor…

  22. mangsa ptpl kuching

    saya tak ngajar pun kat situ.saya buat taik je.banyak giler siot taik saya buat kat situ.

  23. hahaha…betol ka sik ngaja? so, what exactly your position there mr.?

  24. mangsa ptpl kuching

    saya cuma duduk di kaunter je

  25. blurr

    duduk kat kaunter saja?? setahu saya kat kaunter selalunya pompuan.. tak mungkin… hehe..

  26. it’s okay mr ptpl kuching, your doing the right thing…so i believe before kita yang “ditaikkan”, baik kita yang buat taik first because we are the victim here and not them (ptpl)..u must be bahagian marketing kan..school unit..

  27. mangsa ptpl kuching

    apa jawatan saya dalam neraka tu tak penting.yang penting saya dah bebas dari neraka.

  28. mangsa ptpl

    hehe.. betul2.. saya sokong kamu.. satu lagi, kalau MQA nak datang, mulalah nak ampu.. suruh staff masak lepas tu yang paling teruk, student yang tak pakai formal tak leh masuk kolej.. sedangkan student tak tahu menahu pun ada MQA yang datang.. so, terpaksalah mereka balik asrama or rumah lagi.. dah lah cuaca panas.. yang marketing pulak.. kena keja dari kul 8am sampai 6pm.. sabtu pun kena keja lagi.. dah lah takder overtime claim.. ini boleh report sebenarnya…

  29. mangsa ptpl kuching

    Waktu MQA adalah waktu yang paling mengarut sekali dalam sejarah tempat neraka tu. Sebelum MQA datang, buat meeting mengarut sebab dalam meeting dok ngajar staff menipu. Gaji ciput dieorang suruh cakap gaji besar & memuaskan. Kepala hotak dieorang. Gaji tak cukup makan adela. Pastu suruh cakap kemudahan lengkap padahal satu sen pun tak nak keluarkan duit maintain kemudahan yang sedia ada. Macam celaka je. Kerja kat ptpl ni memang buat banyak dosa sebab banyak sangat menipu. Semua benda pun nak tipu. Patutnya MQA tak payah bagi kelulusan kat dieorang ni sebab banyak sangat unsur-unsur penipuan yang berlaku. Lagi satu, staf-staf yang teraniaya patut laporkan kepada pejabat buruh je. Saya sendiri hampir-hampir nak lapor hari tu sebab cara dieorang layan staf macam celaka je.

  30. PTPL victims UNITE!!!

  31. mangsa ptpl

    hmmm… saya sokong kamu mangsa ptpl kuching.. mereka akan buat meeting dengan MPP supaya tipu MQA bahawa semua kemudahan di ptpl lengkap dan cara pembelajaran yang betul.. kalau tak silap saya, waktu MQA datang hari tu, MPP diberi blazer… hahaha.. kesian.. tahu pun takut..?? tu yang dok beli keta CAMRY tu pakai duit sapa?? duit student lah tu.. tiap2 bulan buat staff fund RM10 sorang.. imagine kalau ada 80 staffs… so, buat aktiviti cuma guna 3 4 ratus jer.. mana lagi duit yang lebih.. student setiap bulan kena potong RM10 daripada PTPTN.. mana duit student?? dahlah waktu student ada aktiviti tak pernah nak sokong… ada lawatan pun kena bayar pengangkutan bas….

    just imagine….. gaji kecik, bayar banyak…

  32. mangsa ptpl kuching

    aktiviti staf slalu wat mkn2 cikai je. tu pun beli dr students yang parents dieorg ade bukak kedai sbb konon2 dpt diskaun. duit berlambak depa songlap buat beli kereta mahal, g kl ulang alik (g pg blk ptg utk beberapa hari berturut2,apela slhnya dok je kl drpd bazir duit ulang alik). kan bgs klu duit tu digunakan utk beli peralatan & perkakas kat lab. ni tak. tutor yg ngajar kene demo eksperimen dengan angin. mcm mane students nk phm? bodoh punya org. alasan xnk beli brg2 lab: takut induk tak nak bayar balik duit yg da diguna buat beli alat2 kat lab. tak pakai otak ke? bazir duit buat benda lain boleh pulak! haram kejadah betul. management cam sial je. baik bubarkan je daripada menyusahkan hidup org lain.

  33. mangsa ptpl

    hmm.. macam familiar jer part beli or supply makanan dari student.. hehe.. tapi di mana yer.. biasala tu.. nak dapatkan diskaun.. kesian student tu.. dahlah kena anta makanan sendiri.. minyak kereta lagi, tenaga lagi.. mana ada kenakan bayaran..??

    kes kecurian motosikan student pun makin banyak, jangan kan takder CCTV, pak guard pun payah nak ambik… pastu, time student ada masalah, student tu pulak kena marah balik.. hmmm.. dunia dah nak terbalik kot?? hehe.. may be dia org belum rasa macam mana kalau ahli kuarga diorang yang terkena..

    makcik cleaner kena bayar gaji kecik, tapi kerja cuci satu bangunan.. tak ke kesian kat mak cik cleaner?? bukannya muda lagi tu.. tak ada org pun yang concern part tu.. kesian mak cik tu, kerja demi sesuap nasi…

  34. mangsa ptpl kuching

    oh ye. bercerita pasal makcik cleaner, ade satu makcik cleaner ni tak pasal-pasal kene buang kerja sebab mintak cuti nak uruskan majlis kawin anak die. ceritanya cam ni. makcik cleaner ni mintak cuti 2 hari sebab nak beli barang-barang kawin. lepas tu hari sabtu pun nak cuti gak sebab anak die kawin. kira cuti 3 hari la. terus org atasan tu cakap lepas majlis kawin tu tak payah datang kerja lg. terkedu makcik tu. kesian gile. bukan die suka-suka nak mintak cuti. die mintak cuti sebab ade hal penting. nampak sgt org atasan ni bodoh bin bebal. die siap herdik-herdik lg makcik cleaner ni. makcik cleaner ni sgt baik dan rajin buat kerja. kiteorang pun suka & selalu borak-borak dengan die. kiteorang berharap yang org atasan tu akan dapat balasan setimpal sebab aniaya org. tak habis-habis cari pasal. memang tak berkat hidup die dunia akhirat. mkn duit org, aniaya org, kaki putar belit, penindas.rasanya org cam ni ptt buang dlm sungai je. bg buaya mkn ke ape ke. nnt takde la menyusahkan hidup org lain. saya harap makcik cleaner tu dpt kerja lg bgs dgn gaji setimpal daripada jd hamba abdi kat neraka tu.

  35. mangsa ptpl

    kesian nya.. hmmm.. biasalah tu.. double standard.. kalau anak datuk ke, anak datuk bandar ke… hah!! bukan main lagi layan bagai menatang minyak yang penuh..hmm.. rasa2nya.. ptpl kch takda langsung staff yang berumur.. semuanya staff2 muda kan?? kira boleh dikatakan staff yang baru graduate.. and ada yang bekas student kat sana…

    sebab saya dengar anak kawan saya belajar kat sana, jadi kononnya nak tanya siapa lecturer yang ajar.. tup tup kuar lecturer muda… sepanjang perjumpaan dengan lec. tu mereka tak pernah nampak lec. yang berumur/ pengalaman….

    nie mesti kes tak nak tembelang pecah ni.. ya lah, selalu nya org berumur, dah ada banyak pengalaman.. and tahu policy kerja plus etc.. budak2 lepasan graduate mana lah tahu benda2 macam ni.. mereka baru nak berhidup… tak kisah lah kena tipu..

    alahai PTPL….

  36. no matter who we are, i mean in term of status and everything, dont ever judge someone from their looks or what they may have become in term of work for instance..aku paling pantang orang yang suka judge someone just because they believe that they are better than anyone else. setiap orang deserve to be and want to be respected sepertimana kita sendiri mahu dihormat.bukan nak sembah kaki tapi cukuplah sekadar dengan senyuman dan teguran mudah..my mom always remind me to bertegur sapa with anyone especially orang tua..tak kisahla kaya mana kita sekalipun tapi kalau takde budi bahasa memang orang akan pandang rendah kat kita dan tak kisahla semiskin mana kita pun tapi budi bahasa yang orang kenang yang membezakan kita dari orang lain..biasalah manusia, dah senang sikit dah nak lupa diri, lupa asal usul, lupa yang dia pun manusia jugak and then still breath the same air with others..tak perlu sebenarnya kita nak bongkak, busuk hati, merendah- rendahkan orang, menjatuhkan orang yang tal bersalah..at the end of the day kita akan dapat balasan jugak, tak kat dunia fo sure kat akhirat nanti..kesian dengar cerita makcik cleaner tu, apalah salah dia sampai kene macam tu.. kalau pun kita ada masalah dengan staff lain janganla sampai makcik cleaner pun kita nak jadikan mangsa..kita tak selamanya di atas, sampai je masanya nanti kita akan jatuh ke bawah jugak..kepada superior staff yang berkenaan di PTPL Kuching tu, insaflah sebelum terlambat..mungkin jugak that kind of working place affected you in term of your emotion and spiritual, so the best thing to do is to leave the place like others.. manusia ni sebenarnya kadang- kadang bukannya berniat nak buat macam tu tapi kadang- kadang tempat diorang bekerja tu yang mempengaruhi diorang especially orang yang diorang dengan bekerja. tak salah kalau kita buat baik, am i right? dan dah jelas salah kalau kita buat salah especially kat orang yang tak bersalah..what comes around, goes around…

  37. aku ingat lagi masa opening ceremony MSU dan aku paling ingat masa dah habis perasmian tu,masa bulan puasa tu,hahaha…ada ka patut management tak buat apa-apa majlis bukak puasa pada hari tu, dahla masa habis tu memang masa nak berbukak puasa dah..so kenela semua orang rush keluar nak makan..bayangkan je ramai yang datang, ada yang datang dari jauh sebab dah kene kerah datang dan bayangkan apa perasaan diorang. aku yang datang dari shah alam pun dah terasa marah dan bahangnya ni kan pulak yang dari jauh..at least buatla bungkusan makanan buat semua orang yang hadir, tak dapat nak makan grand, kalau setakat nak alas perut sebelum sampai rumah tu pun dah kira okay dah..seingat aku la, ada kot diorang si management bodoh tu bungkuskan kuih apa entah dalam plastik clear tapi tak semua orang dapat…dah macam budak sekolah balik pertandingan nasyid dah aku tengok, masing- masing dapat satu bungkus, tak official langsong..macam layan budak tadika dalam pertandingan mewarna je,ape daa…jadi aku pun rush balik dengan abang sorang ni sebab nak kejar jam pastu nak makan lagi..abang tu memang marahla tapi apa yang dia cakap memang betol- sebetol-betolnya…betol tak mr. j? abang tu pun dah blah lagi awal dari aku sekali dengan isteri dia yang baik hati tu..kak amali, akak memang sorang yang the bestest and i miss u so much!! masa ceremony tu bukan main lagi grand siap letup-letup tapi alih- alih perut kitorang yang meletup rush nak bukak puasa kat rumah…PTPL oh PTPL…apa nak jadi daa…

  38. mangsa ptpl kuching

    dieorg ni mmg cam tu kut.wat mjls pape tp xbg mkn kat staf yg kebulur.tah pape la.kdg-kdg sy rasa pelik.ape sbnrnya tujuan kewujudan dieorg ni (mksd sy penindas2 staf)?utk menyusahkan masyarakat ke?oh lg 1 prangai celaka dieorg ni,klu stdnt yg spm dieorg truk tahap gaban diterima masuk.stdnt ni siap da byr duit pe sume,pastu di tgh2 sem kang klu stdnt ni tak perform,mula la lecturer kene mrh sbb benarkn stdnt fail spm ni masuk class.sdgkn management yg srh bdk masuk class.ape ke jahanam nya management ni?pastu nak slhkan lecturer pulak.memang neraka jahanam betul.

  39. mangsa ptpl

    crita pasal student.. sekejap mereka cakap yang tak cukup syarat boleh masuk belajar dulu, then pertengahan pengajian mereka boleh repeat paper SPM, pastu waktu MQA or waktu nak apply PTPTN lah paling payah.. kesian tengok student tu, kelam kabut dibuatnya.kena bayar sendiri before exam.. kenapa tak cakap awal2 dari sebelum student tu nak sambung belajar lagi?? macam mana kalau student tu bukan dari keluarga yang mampu?? mereka memang tak pernah concern pasal student…

    dengar2 cerita ptpl swk lah paling high turnover… cuba bayangkan, org takkan keluar masuk dari sana kalau tempat tu tak da masalah… kenapa HQ tak pernah nak siasat yer?? adakah disebabkan sales meningkat, sebab tu tak nak layan perkara yang remeh temeh macam ni.. tapi diorang tak terfikir ke?? bagaimana nasib org yang keluar dari tempat tu, saya percaya mesti ada 1 dalam seribu yang akan ceritakan keburukkan ptpl kepada org lain.. dan begitulah seterusnya… cerita ni akan sambung menyambung…

    entahlah?? apa nak jadi ngan ptpl… kesian nama ptpl… sebenarnya kolej ni ok… tapi org yang membawa nama kolej/ management ni yang teruk…

  40. mangsa ptpl kuching

    bukan setakat 1 dalam 1000 lg.semua yang keluar dr ptpl memang akan bercerita tentang keburukan bekerja di ptpl.betul lah ptpl sarawak plg high turnover.sblm saya kerja di situ pun ramai gak kawan2 yang pernah kerja situ bagi warning pe semua.kat sini, setiap dua bulan sekali mesti ade keluar iklan vacancy.mula2 saya pun pelik gak kenapa selalu sgt iklan vacancy keluar.dah kerja kat situ baru saya tau betapa teruknya dieorg manage ptpl tu.

  41. student memang mangsa utama ptpl, yang kedua staff especially lecturers..aku masa kat ptpl shah alam kesian tengok student,nak makan pun payah..ada restoran kat situ tapi harga macam student tu anak datuk..diorang patut pikir kalau diorang bagi harga rendah/ affordable to students especially memang makanan tu akan habis because there are only 2 dining places there, diorang takkan rugi.. aku rasala kan, conspiracy theory aku la, owner dining tu mesti dah komplot dengan someone in ptpl especially orang yang pangkat besarla kan, apa lagi..diorang dapat cekik duit student, yang pihak tak bertanggungjawab tu dapat komisen besar, boleh beli kereta besar, rumah besar etc. dari ramai- ramai student tu berapa orang je orang kaya..aku masa jadi school unit rasa nyesal sebab dah banyak buat pembohongan kat budak- budak lepasan spm sekolah yang aku pegi..tapi aku adala jugak cakap kalau diorang dapat offer lagi baik, lupakan niat nak belajar kat ptpl, nanti nyesal tak sudah- sudah…time orang nak dapat bonus bukan main lagi aku diyakinkan akan dapat jugak sikit sebab terlibat dengan school unit, alih- alih tak dapat sesen pun, buat penat aku je pegi sekolah jauh- jauh hari sabtu promote ptpl bodoh tu. 10 bulan aku keje kat situ aku dah tahu kebenaran ptpl tu, apa agenda diorang..yang dah bertahun- tahun lagila tahu tapi buat diam je sebab tak nak buang keje..tapi kalau nak diikutkan kalau kita diam bermakna kita bersubahat..aku tak nak bersubahat, buat dosa pastu tak berkat nanti…kepada sesiapa yang still stay kat ptpl tu dan menahan segala dugaan dan cabaran, korang bersabarla dulu okay, sambil- sambil cari keje lain tu, korang berdoalah..aku pun turut berdoa semoga korang dapat keje yang lagi baik dan blah dari neraka dunia tu…golongan atasan ptpl bagi aku jenis yang paling tak sedar diri, tu la kan bila dah senang semua dia lupa..diorang ingatkan diorang tu baaaiiiiik sangat, bagus sangat tapi banyak kelemahan yang diorang tak nampak pada diri sendiri especially melibatkan kebajikan student..golongan yang diorang dah tindas demi kepentingan diorang…bertaubatlah sebelum kamu mati….

    • pemerhati bebas

      tumpang lalu….
      aku ni bukan nk komen negatif, tapi sebagai nasihat…

      pasal makanan mahal kat ptpl shah alam ni, perkara biasa. first sekali, MAHAL SENYUMAN- contohnya KAK ANA Campus Cafe tu…memang x der budi bahasa agaknya… agak keterlaluan bila dia pepandai je sound orang yang tersalah ambil makanan. manala pelanggan tau yang makanan tu bukan untuk dijual. lain kali letak la tag- MAKANAN UNTUK STAF CAMPUS CAFE SAHAJA. BUKAN UNTUK DIJUAL. Susah sangat ke…? Lepas tu nk marah2 bila pelanggan amek makanan tu. Kalau kiter ceriter pasal tahap kebersihan pulak… masyaallah… u all tengok sendiri la.

      apapun aku just jd pemerhati bebas je.

  42. to mangsa ptpl and mangsa ptpl kuching, i respect you as individuals that always be there to reveal the truth. at first i never thought that my blog entry would get any attention from you guys but now we have become friends, thank god for that!!

  43. mangsa ptpl kuching

    saya tak sengaja terjumpa ur blog about ptpl. waktu tu saya tengah mencari maklumat2 tentang ptpl. tak sangka akan terjumpa dengan orang yang senasib dengan saya. selepas sesi luahan perasaan dan berkongsi pendapat dengan semua, semuanya da jadi terang. management memang kena tukar strategi/orang kalau nak maintain kolej tu. kalau tak, jangan harap nak jadi kolej terbaik dan setaraf dengan ipta.

  44. mangsa ptpl kuching

    dan azari, saya gembira jadi kawan awak!

  45. mangsa ptpl

    yap… Thank God We become frenz.. Betul tu mangsa ptpl kuching… ptpl kena tukar management/orang kat dalam tu.. kalau tidak… sampai bila2 pun nama ptpl takkan bersih…

  46. keep on revealling the truth guys!!!

  47. aku masehhhh....setia

    saya masih lagi kerja kat situ……dah lama dahhh.
    cam siallll bayang kan dahhh hampir 7 tahunn mintak kerja lain xdapatt2 kerje macam tu jugakk gaji naik ya allah korang tahulahh kann kenape lah nasib aku jadi cam nieee……sebab aku masih kerja kat stu …aku ade anak bni yg nk di tangunggg…
    siap2 bulan kais pagi makam petanggg…tak cukupp2
    …….jumpe blog korang nie lega ati aku dapat luahh kan…

  48. mangsa ptpl

    welcome to our club.. hehe…

  49. mangsa ptpl kuching

    luahkan ketidakpuasan hati anda!

  50. Faziana

    Hello en.azari ^o^ I can’t believe I found your blog. You used to teach me english at ptpl college. When did you quit? I hope you’re doing better and I reaaallly hope I’m going to graduate this year. Even as a student, I really hate this college. They made such a bombastic ad. But as the malay said ‘indahkan khabar dari rupa’. The environment are terrible!! Not just that, they suck students money like a vampire >___<; but there’s no changes to make us more comfortable.

    All this time, I never knew they even treat the workers like that. Such pressure but small salary. It’s really not fair. For all of you, keep holding on.

  51. mangsa ptpl

    thanks faziana…

  52. i remember u faziana, ur one of my brightest student and i really hope ur graduating really soon. i quit because i had another better offer, like everyone does,hahaha…the truth hurts but thats the truth faziana. for sure i’ll never forget you guys no matter what..since ur graduating, jangan kuat sangat dating okay,hahaha..nanti lari u punye graduating tune/ flow..ingat tu..and since ur leaving ptpl anyway, biarkan ptpl tu jadi kenangan buruk dan lupakan je apa yang dah awak gone through in that college…life goes on and on and on…

  53. to “aku massehhh setia”,bawak bersabar okay. aku baru tadi dapat mail dari kawan aku yang keje kat shah alam cakap dia baru dapat better offer dan dahpun blah 24 hours notice like i did,hahaha…ko bersabar je dulu ek. aku rasa ko mesti dah banyak apply keje mana-mana sebelum orang lain tau pun. bertahan jelah okay, Allah sentiasa mendengar…somehow nanti kesetiaan ko tu pasti akan membuahkan something, believe me..kitorang akan sentiasa sokong ko okay..nice to meet you..ada apa-apa cerita ‘menarik’ kongsi je dalam blog aku ni..macam shafiee abdullah cakap “bloggers bertanggungkawab ke atas apa sahaja yang mereka tulis/ sampaikan dalam blog mereka”. bagi aku selagi aku cakap bende yang benar dan kongsi dengan mereka- mereka yang benar aku takde apa yang nak ditakutkan…

  54. Faziana

    Betol, betol, betol. Allah memang sentiasa mendengar dan Allah memang akan tolong org yg susah. Tapi sambil menuggu pertolongan tu, kite kene la jugak berusaha yeee. And don’t worry en.azari, tak lari la saya punye graduating tune sebab tak dating pon. Takde sape yg nak, senang sikit ati skarang ehehehehe ^_^

  55. PTPL victims (including students) UNITE!!!

  56. Chempiang....

    En. Azari,
    En. dulupun taklah power mengajar masa kat ptpl dulu…grammar pun ada salah…kelas pun selalu cancel…. nak cakap pasal jadi victim…

    Kalau En. rasa encik jadi victim, and sekarang nak jadi champion,then why didn’t u do something masa kau kat ptpl dulu? dah kat luar berani le….

    Kepada Faziana, teruk-teruk ptpl pun, dia ada bagi ilmu kat u…kalau lecturer u tak halalkan ilmu, tu tak berkat sampai sudah…kalau teruk sangat, kenapa stay sampai nak grad? Itukan “kurang pandai” namanya?

  57. kelas selalu cancel ke?hmmm…seingat saya ada sekali je kot saya cancel kelas…tuan chempiang oh tuan chempiang, bukan saya bertepuk sebelah tangan tapi tuan bacalah segala komen yang ada sebelum ni.saya faham yang tuan memang seorang yang dedikasi terhadap PTPL tetapi sesuatu harus dilakukan supaya nama PTPL tak tercemar luas satu hari nanti..student pun mangsa jugak tetapi mereka diam sahaja..kesalahan grammar dan macam-macam lagi adalah perkara biasa bagi first timer macam saya tuan, pertama kali saya mengajar selain daripada teaching practicuum..ni mesti ada orang yang bagi tau pasal kesalahan saya yang tak sebesar mana tu kalau nak dibandingkan dengan kesalahan menipu orang lain semata-mata untuk menjadi kaya. sekarang ni memang tuan tidak merasa lagi kesannya tapi percayalah satu hari nanti akan ada kesannya juga. tuan janganlah menutup pintu hati tuan yang mulia itu semata-mata hendak menjaga hati orang yang tuan anggap sebagai majikan tuan sedangkan tuan sendiri tahu kesalahan yang telah dilakukan mereka memang tidak sepatutnya dilakukan. saya tidak bermusuh dengan sesiapa dan saya tau tuan pun tidak mahu begitu. lebih baik kita menjadi kawan bukan kerana bulan Ramadhan tapi atas dasar kemanusiaan dan silaturrahim. saya di sini memohon maaf sekiranya apa yang dibincangkan oleh saya di dalam blog saya menyinggung hati tuan. semuanya adalah atas dasar kebenaran dan bukan atas dasar benci dan dendam..insaflah kita sebelum kita mati. selamat menyambut Ramadhan al Mubarak…

  58. student PTPL sarawak (DTMP)

    haha.. i student ptpl.. budak course DTMP. waa….best nyer…kat blog kite same gak.kutuk ptpl..heuheuehue.. management cam sial..tuan haji pun cam sial..heuehuehue..sorry la tuan haji..but i really2 dont like u.. U makan duit student.. lain yg dijanjikan lain yg dapat. bile i jumpe u. i rase nak palit muka u dengan taik lembu.. u sucks man..kenapa u x mati awal2? dah la KENJA nak mampus. kereta mewah yg u pakai tuh semua duit student… haihh…..emo pulak I. mangsa ptpl kuching tuh kan, i rase i kenal dari cara dia menulis.. macam mentor i pulak..huhu.. i x sabar2 nak habiskan dip…then i wont sambung kat MSU… xrelaaa jumpa management yg sama.. nasib la dah nak habis…doa byk2 cepat habis..

    • lady yg tertipu dengan iklan ptpl...

      me too..dtmp kat shah alam…rupanya mcm ni la nasib staff kat sn.. btw, kat shah alam hanya sesetengah lecturer je sy respect..sebab apa? sebab kebanyakan lecturer suka busy body… lepas tu time nak mohon untuk practical semua buat tak tau je.. lambat giler dapat jawapan sampai nak tunggu student ngamuk.. cafe kat kolej tu memang la sangat mahal…da la dpt ptptn sekali dalam bulan..short sem x dpt.. sebb tu bila org suh saya masuk msu utk sambung belajar saya cakap tobat la.. tak nak da.. pastu ptpl ckp jaminan dapat keje dalam masa 6 bulan… puiiiihhhhhh!!! pembohong besar yg amat besar…

  59. student PTPL sarawak (DTMP)

    haihh..chempiang…chempiang…chmpiang…. u pengetua ke…heuhauhuaehahuaeueahahue

  60. mangsa ptpl kuching

    mentor yg mane ye student ptpl sarawak dtmp? setau saya, saya bukan tenaga pengajar. hanya tenaga sampingan. yang diperlukan bila kesusahan, yang dibuang bila kesenangan. saya ni tukang jawab telefon je. yang duduk di kaunter. tak tahu lah ada yang kenal ke tak.

  61. mangsa ptpl kuching

    lagipun saya ni lelaki tetapi telah di diskriminasikan oleh orang yang tidak bertanggungjawab.

  62. cerita benar

    betul tu….dah la saya yang tak patut down pointer tapi sengaja mereka down pointer saya…supaya saya membazirkan banyak duit kat sana…huhhhhh kesian mereka yg jadi mangsa…bukan saya je tau…banyak lg tu…macam tak pcaya je…kadang2 papaer student tak blh ditengok…ada la tu….kalau tak takkan taknak student tengok…

  63. tuan h*ji haterzz

    wat the !!!
    sure tat clg sucks ….
    i dun even knw wat makes him the principal…
    his jz a fucking dumbass tat cheat students money ….
    i’m sure he gt fuck wif guyz last time …
    tat fucking gay ….
    nw tat he nids more money 2 cover his ass up as a gay by cheating students money 2 married a fake wife ….
    owh !! so gay ….
    fuck off tuan h*ji the gay ~~~

  64. never thought that sort of things could have happen in PTPL Sarawak, its really suprising…

  65. Mohon Keredhaan Ilahi

    Assalamualaikum wbrt.

    Sesungguhnya, kemarahan itu hadir atas dasar kegilaan dan sering berakhir dengan penyesalan.

    Semua perkara di dalam dunia ini, selagi kita hadapi dengan ‘attitude’ yang positif maka kemenangan sentiasa berpihak kepada kita. Namun andaikata semua perkara dihadapi dengan ‘attitude’ yang negatif, maka kegagalan bakal suatu yang pasti.

    Bersamalah kita renung-renungkan, muhasabah diri, berilmu, beramal, beriman dan sentiasa istiqamah kepada Allah S.W.T

    Saya doakan kita semua mendapat hidayah, keampunan, rahmat dan keredhaan Allah S.W.T

    Yang baik datangnya dari Allah. Kelemahan datangnya dari saya sendiri. Semoga Allah mengampunkan dosa kita semua umat Islam. Allahua’lam. Wassalam.

  66. Mohon Keredhaan Ilahi

    Assalamualaikum wbrt.

    Sesungguhnya, kemarahan itu hadir atas dasar kegilaan dan sering berakhir dengan penyesalan. Semua perkara di dalam dunia ini, selagi kita hadapi dengan ‘attitude’ yang positif maka kemenangan sentiasa berpihak kepada kita. Namun andaikata semua perkara dihadapi dengan ‘attitude’ yang negatif, maka kegagalan bakal suatu yang pasti.

    Bersamalah kita renung-renungkan, muhasabah diri, berilmu, beramal, beriman dan sentiasa istiqamah kepada Allah S.W.T. Saya doakan kita semua mendapat hidayah, keampunan, rahmat dan keredhaan Allah S.W.T. Yang baik datangnya dari Allah. Kelemahan datangnya dari saya sendiri. Semoga Allah mengampunkan dosa kita semua umat Islam. Allahua’lam. Wassalam.

  67. betol tu tapi sekali- sekala kemarahan tu memang patut dilepaskan untuk mengelakkan tekanan perasaan macam yang “aku maseehhh…setia” katakan in his comment dan adalah lebih “afdal” pada pendapat aku untuk melepaskan kemarahan tu dalam blog aku ni daripada melepaskannya ke arah cermin kereta seseorang yang kita bukannya benci, tapi kurang suka…sesungguhnya sesuatu itu wujud atas sebab- sebab yang tertentu dan sebab itulah blog aku ni wujud (rasa-rasanyalah)…what comes around, goes around..

  68. mangsa ptpl

    hehehe…. Happy Ramadhan to u all…

  69. aku tetap aku

    benyak gak kisah ptpl ni ek.aku pun tak tau, memang budaya kat ptpl ni sindir menyindir kot.

  70. aku tetap aku

    aku masih keje kat sini.huhu..ok lah..cari pengalaman..tengoklah.. kalau ada better offer aku pun nak chow..

  71. Mohon Keredhaan Ilahi

    Mengekspresikan kemarahan itu memang lebih baik daripada memendamnya, namun biasanya amarah yang sering terlampau diluahkan sering bertentangan dengan hasil yang diharapkan dan boleh membuat kita diasingkan oleh banyak orang.

    Tahanlah kemarahan (Anda), kekesalan dan rasa sakit hati Anda, yang membuat otot Anda tegang, sakit kepala dan rahang yang tegang. Kemaafan yang ikhlas datang dari hati boleh mendatangkan kembali kegembiraan, ketenangan dan keceriaan hidup.

  72. bersabarlah chef, nanti ada jugak yang akan sedar akan keupayaan serta kebolehan yang chef ada…ada rezeki tak ke mana betol tak chef..anyway saya selalu teringin nak jadi terrer masak macam chef, tak terrer, boleh masak pun jadi. bukan masak air tapi masak dishes yang sedap- sedap..ingin jugak nak belajar masak tapi low motivationla chef..kakak saya terrer masak tapi tak pernah nak belajar, al maklumla kita ni lelaki, tapi ramai lelaki yang jadi chef popular…

  73. ex-student kutpm

    assalammualaikum n selamat berpuasa….
    bestnye dpt jumpa blog ni…..mmg apa yg di citer kt atas ni ada benarnya….saya dulu pun blajar kt kutpm amik course BBM…dulu saya blajar kt uitm buat diploma….then masa tgh cr tempat utk futher degree dpt lak panggilan dr kutpm…x tau dr mana dorang dpt no. phone saya…then dlm phone tu dok citer kutpm is the best la…facilities ok la….lecturer berpengalaman……pastu saya pun sbb excited nk blaja trus terima n bayar pendaftaran kolej….bila masuk kolej ni…alangkah terperanjatnye saya…keadaan mmg mcm sucks….hostel pun teruk…sbb dh byr terpaksa la teruskn pengajian n menginap kt hostel yg kt bangunan blkg tu…ishh x selesa sungguh la masa tu…..sbb saya ni dr keluarga sederhana n kalau nk chow tu rasa syg lak ngan duit yg dbyr byk sbb saya byr skali ngan pengajian utk 1 sem awal skali….dh ler mahal yuran….pastu yg paling teruk skali yuran aktiviti 200..apa yg dorang buat???kitorang wat aktiviti expecially kalo nk wat aktiviti luar kena guna duit sendiri gak…pastu bas kena cr…yg dorang bg pun ciput jer…setakat 1000 jer x berbaloi….dh ler student yg nk join aktiviti ramai mmg x cukup….ingat dulu masa saya jd project director kt uitm dpt peruntukan 4000 utk satu projek n blh wat byk aktiviti….pastu yg saya x puas ati lg…time msk smpi hbs blaja thn lepas kolej yg gah dorang bina tu x siap2 pon….dulu ckp next year blh pindah…dh next yearnye pon…pastu next year lg….tengkorak dorang next year….lecturer yg ngajar lak mmg muda n fresh graduate…ngaja pun ntah apa2 la….dh ler x confident ngajar….ada lak yg salah ngajar….kami ni duk terkebil2 la….ingat lg ada sorang lect ni br msk ngajar n ajar lak neuropharmaco….blh lak tersilap ngajar..pastu siap kena betulkn blk ngan student….ishhh…apa daa…bulan posa ni byk sgt mengutuk tp apapun time kasih la kt kutpm sbb bg ilmu n dpt la keje besh skang ni….

  74. mangsa ptpl

    SELAMAT HARI RAYA SEMUA…

    MAAF ZAHIR SAHAJA… BATIN?? DUN THINK SO.. Hehehe :)

  75. thanks viv…semoga selamatlah semuanya…

  76. student representative

    i’m a student representative in my college, in penang..i’m popular in this college, but i feel so shameful after reading all this..yet i need to stand upright, say good things about my college. i’m pressured to organize at least 4 activities per month..and newsworthy activities too, cos Shah Alam student representatives organized activities which entered Malaysian Book of Records..i’m so pressured sometimes, all responsibilities on me.. yet when i organize activities, funds are not appropriately allocated…and this cannot, that cannot; everything cannot…so we’re like puppets, doing everything they say..student representatives r supposed to b leaders, representatives who voice out concerns but it seems like whatever we voice out falls onto deaf ears.

    • lady yg tertipu dengan iklan ptpl...

      yes… saya pun pernah alami perkara ni.. we doing the activity to actuaally to upgrade ptpl college tapi all the expenses have to come from our own pocket… susah sangat..

  77. Mohon Keredhaan Ilahi

    Hidup di dunia ini, kalau semua nya mudah, tidaklah ia dinamakan dunia. Maka, syurgalah namanya. Kesukaran mendidik kita supaya menjadi insan yang lebih tabah dan gagah. Pelajari dan hayati… dewasakan diri. Tidak kisahlah siapa kita. Kita semua sama, yang membezakan kita, amalan masing-masing dan bagaimana kita menghadapi sesuatu perkara. Anda mungkin merasakan berada di PTPL suatu penyesalan, tetapi bagi kebanyakkan orang lain termasuk diri saya, adalah suatu peluang keemasan yang tiada diperolehi di tempat lain. Muhasabah diri… di dunia ini kita hanya sementara… yang kekal di akhirat sana. Allahua’lam. Wassalam.

  78. xox

    hmm.. banyak cerita pasal ptpl nih.. bagi aku org nak mengampu bos, nak melaga-lagakan staf, nak naik nama dia jerk or gaji dia lebih banyak dari org lain tu bukan salah ptpl@ku. tapi yang aku tau …

    PTPL + KUTPM = gaji sikit + kerja banyak + buat salah sikit kena bambu + buat salah yg agak besar means u have no life anymore + mintak duit staf bila nak buat function utk staf (buat kena gelak je dek org luar) + aspect org kerja macam tak de family, life lain + panggil meeting 1/2 jam belum start meeting (selalunya lepas pukul 5.00) + visi : berkobanlah jiwa, raga, harta, keluarga (kalau boleh nyawa sekali) for kompeni + perasan terrer + dlm hati depa : all staf have bad intention + motto : satu staf blah ada sepuluh yg nak kerja… bla..bla.. bla.. (sebenonye ada banyak lagi)

    aku rase tak de bezanya dengan chinese company cuma bezanya chinese company bagi gaji banyak sikit. muahahaha..

  79. shah

    tak sampai sebulan lagi aku masuk kolej ni…tapi dah ada yang aku tak puas hati…aku masuk kat shah alam..aku dapat kolej luar hostel..tiap2 hari kena hujan panas nak g kelas…tapi aku bayar 190 sbln..budak2 prmpn duk dalam bayar 150 sbln..apa pun tak kena!!!!!!!!!!!!!!kena paksa beli baju batik untuk majlis ikrar tapi entah bila2..pada hal kelas dah nak start ni…time paksa beli dulu mcm esok majlis ikrar tu!!!!!!time nak orentasi tentang pinjaman tak habis2 bagi penerangan tentang pinjaman ptptn..pinjaman mara ada la seminit dua…encik azari..blh tak bagi advice untuk student baru macam saya ni…kalau blh send kat e-mail saya ye…sbb kat sini encik pun tau susah nak online selalu…

  80. InsyaAllah nanti saya mail awak shah, mail address awak ada dalam mail saya..thanks for sharing the info..

  81. miss ee

    wah…kebetulan plak i ni cari info psl PTPL, terjumpe dis blog..i nak apply keje kat ptpl kuching, since qualification i bleh la mgajar..tpi pas baca keluhan u all, i pikir byk kali dah ni..

  82. glad that you have read this blog. maybe you can give yourself a try at that place or maybe (on second thought) you should not, ever…less is more…

  83. mangsa ptpl kuching

    kepada miss ee,

    kalau u nak merasa ditindas orang atasan, gaji tak cukup makan, kerja berlambak mengalahkan perdana menteri, tak ada masa nak bermesra dengan keluarga, mungkin u boleh apply kerja kat ptpl. kalau tak, mungkin miss ee boleh apply kat ipts yang lain. lagipun saya tak pasti berapa lama ptpl tu boleh bertahan. lagi satu bos besar tu boleh tahan gatal. pantang nampak perempuan cantik. apa-apa pun, saya doakan miss ee akan dapat kerja yang lagi bagus dan sesuai dengan kelayakan miss ee. good luck miss ee.

  84. i believe miss ee mentioned that she has the qualification to teach, maksudnya miss ee ni ada degree educationla kan.baik miss ee tunggu sekolah dulu tak pun apply ngaja kat politeknik/kolej komuniti. bab ngaja budak sijil ngan diploma tok senang sikit, sidaknya sik pandei berolah, ugut jak markah dah sidak ya gabra,hahaha…demi kepentingan sidak juaklah mena sik?..all the best to you miss ee, fikirkan apa yang kamek cadangkan tadik, politeknik/ kolej komuniti..

  85. DHP student of ptpl

    ptpl mmg xbagus.
    “encik botak” tahu nk makan duit jerk.
    masuk kali ni dah 3kali tukar mentor.
    haiz.

  86. DHP student of ptpl

    sorry lah,i bukan nk sangat kutuk ptpl nih..
    i rase ilmu yg paling best i dapat belajar kt cni pun bile dey all hantar i gi OJT-on the job training.
    lecturer byk sgt fresh graduate.english byk tersasul.
    bkn nk ckp english i perfect,tapi utk organisasi pembelajaran they all perlukan lecturer yang betul2 berkualiti.owh satu lagi yang paling best,ptpl shah alam rahsiakan dari semua student hospitality yang course ni xde akreditasi dari MQA.I sendiri yang check dengan MQA,i called them and diorang cakap yang PTPL baru je memohon akreditasi utk course nih pada bulan 6 tahun lepas,and permohonan diorang akan diluluskan pada tahun ini dalam bulan march – may.Bangang kan???
    i thnk because of this kot yang diorang buatkan badge kitorang kena ojt smp 6 bulan.2nd ojt pun 6bulan gak.
    mean total all 1year.badge before this 6bulan je utk kedua-dua ojt.
    haiz kalau bukan pasal nk merantau kt tempat orang,i xkan pilih college ini.
    atau dalam sebutan lain tersalah pilih tempat.

    • pembetulan....

      buat DHP student! Saya tahu siapa anda!

      ada pembetulan sikit tentang statement anda yang ini:

      “I sendiri yang check dengan MQA,i called them and diorang cakap yang PTPL baru je memohon akreditasi utk course nih pada bulan 6 tahun lepas,and permohonan diorang akan diluluskan pada tahun ini dalam bulan march – may.Bangang kan???”

      untuk pengetahuan anda, setiap kolej swasta yang ada di malaysia mestilah menjalankan sesi semester yang ADA student. Ini bermakna, semua student yang ada sekarang, masih belum ada yang graduate lagi…
      nanti kalau anda TERAMAT PANDAI- call MQA, tanya prosedur untuk dapatkan aktredasi…. make sure- detail…dan berhubung dengan pegawai yang betul.

      buat en azari- kalau dah tak suka tu tak apalah… x perlu nak jadi pengHASUT dalam blog ni… tak baik. BUKAN KITA yang tentukan DOSA dan PAHALA orang lain…untuk pengetahuan en azari, saya bukanlah orang atasan yang ada kuasa, gaji saya pun tak sampai pun RM2k, tapi saya bahagia disini. saya yakin, rezeki ada dimana2. Buat mangsa2 lain, nilai dulu kebolehan anda sendiri… ini tidak, kebolehan x seberapa, nak nilai orang lain. jikalau anda SANGAT berkebolehan, saya yakin, anda berada ditempat yang amat selesa TERUS. bukan bertransit di PTPL… pikir-pikir la. saya ada ramai kawan di gvmt, tapi skill mereka AMAT2 lemah..cakap English pun teruk. kalau nak kira pekerja yang berdedikasi ni…. carik la sendiri… mengharapkam gaji setiap tahun naik… tapi kualiti kerja tak improve2. terus-terang saya katakan– kita tengok sendiri contoh yang paling hampir— pemimpin kita sekarang– MAKIN TERSERLAH KEBODOHAN DAN KEALPAAN MEREKA, so patutkah kita jadikan mereka contoh? tolong pikir la….

      tu je…

  87. now you hear it yourself..thanks for sharing the truth..

  88. maybe I should change the title of my post from

    “What I Know About PTPL College”
    to
    “WHAT EVERYONE KNOWS ABOUT PTPL COLLEGE”

    LOL

  89. Sayonara PTPL

    Hi all…

    Neh dgr yang aku lak nak citer…

    Sesaper jer yang dok PTPL mesti rasa mcm nih, x ksah la branch ker, Hq ker, klu x caya, try survey. klu kat branch aku neh, mmg mcm tu la dorg jawab.

    dok PTPL sama la mcm kene cursedhidup dlm kegelapan. yang korg akan nampak hanyalah satu lorong kecil yang mana kiri kanan gelap. kecuali lah hujungnya yang ada jambatan. seberang jambatan tu mmg sgt cerah. jln dah luas(sipa highway lagi tue), kiri kanan nampak cantekk jerr…!!! Kenapa???

    Korg sumer mst nak gi tempat cerah tu kan??

    yang cerah tu adalh tempat baru, majikan baru dan semuanya baru. maknanya bila korg dah bleh lepas jambatan tu. mmg hidup korg akan ceria dan gumbira. Btoll x???

    selagi korg x dok ikut jln kecik tu, mmg gelap la hidup. cari la jambatan tu. dah bleh cross. mmg korg cerah la…

    saper sokong aku taip OFF PTPL dan hantar ker 7875…

  90. Sayonara PTPL

    lupa nk cakap. aku dah jumpa jambatan tu. dekat nak cross dah. HORREYYYY!!!!

  91. Angel in Anger

    that day i went to account department utk tny psl 13subject hospitality yang belum clear lagi,kalau nk ikut kontrak ngan PTPL i pny pengajian tamat hujung tahun nih,tapi bile dipikir2 kan balik mane sempat,dah la baru abis practical pas2 bagi 3 bulan cuti pulak,End of march baru class start (French language & Interactive English).ok short sem akan tamat on May,pas2 ade sem break.untuk sem baru at least nk 4 bulan belajar tapi yg peliknye kitorang nye 2nd practical 6 bulan so kalo kire2 balik mane sempat habis tahun nih,and ade lagi 13subject yg belum clear,pas2 kawan i pergi la tny acc department,jawapan yg diterima mmg lah menunjukkan yg akauntan tuh x diajar oleh ibu bapanya kerana ia sgt kurang ajar,ade ke patut cakap yg tu bukan tanggungjawab saye,yg penting awak bayar,kalo xsempat blajar sendiri.MACAM NI KE PTPL???
    KOLEJ PELAJAR TAK PERNAH LULUS.
    JAMINAN MASA HADAPAN ANDA YANG GELAP!!

  92. It’s been a while actually since i heard anything new about PTPL, thanks to Sayonara and our little Angel there for sharing the truth and we really hope that Sayonara will have a wonderful quality time in the new working place, glad that you’ve made it to the end of the bridge and wake up in the bright sunshine morning. all the best to you and to your bright future undertakings (by the way you are one funny guy LOL).
    To Angel, one fact that you must know and remember in mind is PTPL only want your money and nothing else, as simple as that. bawak bersabar jelah okay, berkat kesabaran tu nanti adala yang baik by the end of the day like what had happened to our mr. Sayonara here…sometimes less is more, think about it..

  93. Mine

    Ermm..
    Wat to say..
    That’s PTPL

  94. let me think first.

    ye ke ni?
    true story ke ni or luahan emosi yang tak terkeluar dari dulu.yang peliknya, nape tak luahkan masa keja di ptpl dulu?
    Anyway,mane2 tempat keja pun ada hitam dan putihnya…the most important is the way u handle it…OK.saye ok je kat cne…tak sampai setahun keja pun dpt bonus lebih dari satu bulan…yang saya tak dapat dari company lama tmpt saya keja dulu…kira oklah tu.berkenaan dengan gaki kecil tu, mmg lah da kebenarannya….tapi tak lah seteruk seperti yang korang kutuk habis2an seperti di atas.Saya memang tak setuju….no body perfect ok.

    • Think!!!

      U must be in C n C.. because u can received bonus even though u did not work more than a year. Well I work with the organization for almost 7 years. The largest amount was a month it was 6 years ago. A year after I confirmed, then it wasn’t that much, well some years even not at all. There are good experience that I gain working here, well everywhere we worked, we can say that it is never perfect, some places offers different problems and stresses. It how we look at it. Most people here have bad experience working with the organization, so do I. But I also have good ones, mostly with my students and office mates. There are also a lot of unsatisfied emotion pend up, but I would prefer to used other means to express it. I’ve been used for all the 6 and 7 years.. And the answer that we never force u to do, its own you, because of being beyond expectation. Sometimes working here makes me think that its ok it your have meager salary as long as you do what u are expected to. If a lecturer, you just lecturer, for marketeer just do marketing trying not to go over our jobs description, we would be owkey, and never frustrated of receiving insufficient appreciation for we do in terms of beyond expectation. Sometimes the worst of place is the best of teacher.

  95. Think!

    Kalo tak ske, xyah la nak emosi sangat..
    Yang berlalu biar la berlalu.. Anywayzz, PTPL still my employer.. PTPL periuk nasi kami. How’s u handle it, that’s de point. So think deeperrrr.. Management trok ker tak trok ker, that’s PTPL. Kami ttp cari rezki halal..Kami tetap berusaha beri yang terbaik utk employer, students…Walaupun kami juz “cooli” but we still work for our life.. Wat happen if others percaya apa yg dikata.. xder yg nak masuk PTPL. Then kami nk buat aper.. Kena buang keje sbb tak de students.. So kalo masih syg dgn kwn2 kt cnie xyah la nak panjangkn cite.. Renung2 kan dan selamat beramal..

  96. Tak terduga

    hmm tak terduga..jumpa di blog ini akhirnya.
    Mangsa ptpl kuching, so pity with u, and others…with their family, Husband..etc…that’s all. No comment. Haram kah duit gaji PTPL yang anda terima sebelum ini?

  97. eagle

    Hmm buat mcm2 keje kat ptpl tue, awak takder kelebihan buat 1 keje jer ker? Ker awak tak layak dok kat satu kerusi tue, pastue bos awak suruh awak p mana2 department suruh awak buat keje..tapi awak memang malas & tak tau nak buat keje tue?

  98. eagle

    lupa plak…awak kat gabeman under contract ker permanent? huhuhuhu or awak bukan kat gabeman ekk? awak kuli kompeni dok subsidiary dgn gabeman…”awak” merujuk kepada “awak” yg mkn cili padi…

  99. apakah perbezaan antara luahan emosi dengan true story? can someone tell me about it please. pada pendapat aku luahan emosi tu tercetus daripada true story, takde perbezaan kecualilah kaitan antara satu sama lain.

  100. aku masih ingat dengan cerita kak nik. setahu aku kak nik dah keje kat ptpl (sebelom berenti) dalam 2-3 tahun jugak. tiba2 bila kak nik kata nak berenti pastu dah bagi notis bonus 2-3 bulan yang dia dah dapat kene tarik balik dan dia kene bayar pulak tu.tak cukup dengan tu gaji diorang tak bagi. bayangkan usaha korang selama 2-3 tahun kat situ pastu ditambah dengan jasa korang dalam sekelip mata je diorang lupa. dahlah kak nik jenis yang baik, pendiam; tulah yang diorang ambik kesempatan..tapi seingat aku kak nik ada cakap dia melawan jugak bila bonus kene tarik balik tapi takda apa yang dia boleh buat. kesian kak nik. tapi apa yang aku pasti kak nik berenti sebab dapat better offer kat international school. Allah je yang tau perasaan kak nik masa tu aku rasa, kitorang boleh bersimpati je tengok muka dia.

  101. let me think first.

    …luahan emosi yang bercampur dengan perasaan marah, geram, dendam…tidak akan menjadi true story, wahai saudara yeahright. Sebaliknya menjadi suatu fitnah, kerna ianya hanya di pandang dari sudut pandangan saudara sahaja. Manakala, true story plak kejadian2 yang benar2 berlaku dan benar2 berlaku dan bukan rekaan semata2 …Ni nak tanya, betul kah apa yang blogger lain2 tu tulis…yg bgtau pengetua kch “kenjar”, helloooooo- tak nampak pun dia macam tu – bgtau collect rm10 tu untuk beli camry…yang pasti tu pun tak benar.Lawak lah cerita rekaan u all ni…apa2pun wahai saudara saudari ku…benda yang dah lepas, let it gooooooooo…jgn pulak nak menabur pasir ke dlm periuk nasi kta org plak. berfikirlah secara profesional…renung2kanlah.

  102. Think!

    To “DHP student of ptpl”may i noe which branch r u??

    For accreditation there are many requirements..
    Wat did u noe bout accreditation??
    If u really wan 2 noe, y not u ask MQA..
    Utk sesebuah program layak d akriditasikan, 4r sure have 2 run beberapa sem..Sebelum 1st batch students program tersebut grad, akriditasi kena di apply. Juz imagine how can MQA nak audit if that particular programme baru jer run,then xder student, xde lecturer..
    So think b4 talk
    Or u juz talk to the hand!

  103. PTPL tidak mempunyai lisen perisan yang lengkap dan banyak komputer yang cetak rompak seluruh PTPL.terutamanya branch sarawak.gaji ciput tue nak di ambil sedikit untuk mengupdatekan lasen perisian komputerlah.nie pun kau rang nak bisingkah? PTPL pun dah di audit dan d aprove jadi janganlah di hina PTPL yang sentiasa memberi markah free dengan student supaya tiada yang gagal dan keluar dari PTPL.kalau di siasat banyak penipuan berlaku d PTPL.

  104. gaji staff PTPL ciput nak mampus gaji paling tinggi pun 2300 10 tahun kerja padahal gaji SPM kerajaan yang baru kerja dah sampai rm1700. diploma 2200,digree RM2800. yang kerja sampai mati sambil menipu pun staff PTPL,kerja siang malam, tutor jadi lec jadi marketing jadi lab technician jdi labrian dan cleaner. semua staff PTPL terror dan multipurpose macam printer ,hendphone dapat buat kerja yang bermacam macam dalam satu masa,.Tp tak per.. kalau tak da PTPL macam mana nak kerja dapat gaji RM1800 sebulan 7 tahun kerja ada master terutamanya ketika kegawatan ekonomi berlaku.

  105. DHP student of ptpl

    hey this comment is a reply to “mr.think”.
    CANT U READ CLEARLY THERE THAT ITS WRITTEN IN MY PREVIOUS COMMENT THAT I DID CALLED THE MQA AND ASKED THEM ABOUT THE MQA ACCREDITATION???I CALLED THEM ON DECEMBER 3RD AND THE PERSON WHO WAS TALKING TO ME ON THE PHONE TOLD ME THAT THE COLLEGE JST APPLIED FOR THE ACCREDITATION LAST YEAR AND THEY GOING TO APPROVE IT ON THIS YEAR WHICH I DONT EVEN KNOW WHEN IT IS.U JUST DONT SIMPLY TALK AND ASK ME WHAT SHOULD I DO WHILE U DONT EVEN EXPERIENCE WHAT IS GOING ON WITH ME.I DONT WANT MY 20K OF INVESTMENT FOR MY DIPLOMA BECOME A PIECE OF RUBBISH CERTIFICATE AT THE END.FROM WHAT I KNEW,THE PERSON WHO ARE TALKING TO ME TOLD ME THAT THEY JUST GAVE THE PERMISSION TO PTPL TO TEACH THE COURSE AT THE CAMPUS BUT NOT YET ACCREDITED.DONT ASK ME TO TALK TO THE HAND BECAUSE IM NOT AN IDIOT LIKE YOU WHO ARE GOING TO WASTE A LOT OF TIME FOR STUPID AND RIDICULOUS COMMENT AND SIMPLY SWARE AROUND WITHOUT KNOWING ANYTHING.

  106. mangsa ptpl kch

    untuk pengetahuan semua, saya bukan muslim, saya lelaki bukan wanita, saya duduk di depan bukan lecturer, saya ditindas selalu tetapi saya gembira bekerja di tempat lain sekarang kerana gaji saya setimpal dengan kelayakan saya dan majikan baru saya telah menghantar saya ke luar negara untuk menyambung master. sekarang saya berada di california dan akan balik tahun 2011 bersama-sama dengan master saya dan terus berkhidmat dengan majikan baru saya dengan penuh dedikasi dan komitmen yang tidak berbelah bahagi. apa yang berlaku di masa lampau saya akan biarkan ianya berlalu.

  107. little pony

    I thought of entering Kolej PTPL Shah Alam to take Diploma in Early Childhood Education. But after reading the comments, i need to reconsider…anyone knows about the lecturer teaching the course? Any recommendation?

  108. i believe kementerian pelajaran malaysia has this program/ course on early childhood education where you can teach the kindergarden children, to be a ‘sekolah tadika’ teacher to be exact, and that would be very cute and adorable if you are a female..you can always apply using the teachers’ training college application form/ borang maktab and you can always buy the registration code for on line application (if there’s any)/ the form itself from the nearest post office. it would be very secure to work with the government because nowadays issues on economic problem. make sure you go to the nearest post office today and ask about the form because they don’t come out everyday, only 2/3 times per year i believe. all the best to you ‘miss little pony’..

  109. mangsa ptpl kch

    en. azari, saya berpendapat bahawa komentar rakan-rakan kita yang masih bekerja di ptpl ada betulnya. kita patut buang yang keruh dan ambil yang jernih. mungkin sebelum ini kita tak puas hati dan marah-marah, terus meluahkan perasaan tanpa berfikir panjang. saya tidak menyalahkan sesiapa kerana saya pun membuat perkara demikian. tetapi setelah mendapat ketenangan di bumi amerika ini, saya berasa entri tentang ptpl ini, jika en. azari tidak keberatan, patut dibuang. jangan lah kita menabur pasir di dalam periuk nasi orang. jangan kerana kita, mereka hilang pekerjaan. mereka juga seperti kita, mempunyai keluarga untuk ditanggung. apa yang akan terjadi kepada mereka sekiranya tiada orang yang hendak memajukan ptpl? apa yang akan terjadi kepada keluarga mereka? mungkin kita tidak akan merasa kesan dan akibatnya. tetapi mereka dan keluarga mereka yang tidak bersalah yang akan menanggung perbuatan kita. marilah kita bersama-sama membina kehidupan baru. bertaubat lah dan mohonlah keampunan dari Tuhan. sesungguhnya Tuhan Maha Pengampun, tetapi adalah sukar jika kita membuat kesalahan terhadap orang lain. maafkan saya jika komentar saya ini menyinggung perasaan tuan punya belog.bersama-samalah kita menjadi warga malaysia yang bertamadun dan bijak berfikir. terima kasih.

  110. Thanks for your advice there, i know exactly what you mean sir. i’ll see what i can do but i promise you nothing. just wait and see what will happen next, God’s willing..

  111. korekkorek

    haha..xctually dis is da real situation in any ptpl branches..i hope dat one day a ‘pembersihan’ to the staff management dat making trouble here,hahaha

  112. applebee

    OMG!!! i saw 3 times ptpl ads in borneo post lastweek in kuching. i was really wanted to know bt the college. wanted to try t work there la, since near to my house.thank god i found the blog. hmmmm … god save me from disaster.

  113. God saves everyone from descrimination!!

  114. zass

    Hi sumer..
    Byk citer i dgr kt sini. Ada yg meluah perasaan and ade jugak yang mengamuk bagai dirasuk. Ikut uols ler. Skrg i still setia kt ptpl ni. Surprisingly, dah lebih 5 tahun. hehe… Mule2 keje dulu, ramai classmate same2 keje. Tp now tinggal i sorang2 kt sini. Gaji kecik? Mule2 ye. Gaji skrg? Ok la berbanding kwn2 i yg ade dibuang kerje musim2 gawat nih. yg kene cuti tanpa gaji pun ramai. mcm CIMB . kekeke.. Flextronic(Sony Erricson) dah tutup kt s alam ni- kilang terbesar tuh, Panasonic, dgr citer SONY Mlysia pun dh mule berentikan staf. keke.. sian engineer2 kt luar tu. Mintak kpli uols. boleh jadi cikgu kt sekolah pulak. memang sekarang ni ramai cikgus kt sekolah tu bekas org2 yg xdpat keje kt mane2..hehehe…sian diowrang, belajar elektronik jadi cikgu jasmani.heheh..PTPL xder nak wat camtu. Alhamdulillah.
    Keje govt? Hehe, xpe la. Kalau sumer keje govt jadi rusia la kiter, mcm komunis. Lagipun, saper govt tuh? Pak lah? BN? PKR? keke…Baduts..
    Dan utk stdt2 ptpl, byk2 ler bersyukur..awak tu dh le gagal upu..kekeke..ipta pun letih tgk muke uols..masuk diploma pun 3 kredit jer.. kalau zaman 90 an dulu..jadi mat kilang jer..kekeke.. and lastly, en azari..good job. memang ramai rakyat malaysia yang memerlukan ‘penegak keadilan’ mcm u ni…hehehe..asyik kite ‘org melayu’ menengoknya. yang tukang gelak kuat2 org cina dan india. untung le lim kok wing lepas ni… budak2 melayu yg gagal upu? masuk le lim kok wing tu. gadai tanah 10 ekar pun, org melayu ni belum tentu boleh byr yuran. hehe…nak masuk ipta? lupe lak…3 kredit jerh… kolej bumiputera cam ptpl ni? bak kate mangsa ptpl, neraka utk melayu..hehehe…u dah masuk nerake ke…tau sgt ptpl ni mcm neraka. ampuni lah dosa2 org kt sini…zass

  115. Layannn~

    salam. wah wah..pening mata i membaca komen2 uols ni..panjang bejela…yg marah sampai berasap2…yg nak masuk syurga..masuk neraka pun ada..tapi hakikatnya…kita ni adalah manusia..seringkali dikuasai dengan rasa marah dan dendam..tapi pernahkah kita terfikir dimana silap kita..utk students2 yg dok membenci kolej korang-ptpl tu, korang fikirlah..kalau korang blaja pandai2…takde la kene masuk ke kolej tu…mesti korang dah masuk IPTA yg gempak2 kan….kalau dah dapat 10A..sure IPTA berebut2 nak amek korang blaja…hehhehe..tu pun kalau yg bagus la…kalau stakat sem satu dah buat perangai..sure kene tendang jugak..las las…kene apply PTPL..kehkehkehkeh…bagi mereka2 mangsa kolej PTPL…nape dulu time mintak keje…time interview…lembut gigi dari lidah…bila orang tanye bole buat ke tak…WAHH..semuaaa BOLEH! malaysia BoleH!!…bukan main lagi..tup2..kene pressure skit…dah kelam kabut nak brenti..lepas berenti korang kutuk plak boss korang ye…bagusnye perangai…ini la orang kata…kacang lupakan kulit…ingat bes sangat ke keje ngan govt..KPLI tu? bes KE? hehehek…sbenanye keje mana2 pun…kalau stakat nak keje senang..goyang kaki….sampai bila2 pun dok di takuk tu jugak la…tak naik pangkat kemana pun…jadi la cikgu cabok sampai tua..kihkihkih…dah tu jalan yg korang pilih…dah dok jadi cikgu..melepak kat bilik guru…jual kain..jual kerepek…MLM dan mengumpat staf2 baru..kutuk anak murid…alaaa..same jee keje mane2 pun ah…ade je mereka2 yg suka mengumpat nih….korang tu takpenah mengumpat ke? bagusnyeeee….mmg la tak mengumpat…tapi dok mengomen kat sini ni…same je macam mengumpat…menfitnah…dosa sama macam berZINA..kihkihkih…dah jadi ustaz pulak.. renung2kan lah…di mana silapnya kita ni….kalau kita pandai bawak diri….dimana pun kita boleh berjaya…benih yg baik..jika di taburkan di mana mana pun akan menjadi pokok yg subur…kalau hampas padi..pi tanam kat atas bukit yg subur pun…belom tentu menjadi..kan kan…bagi students2…korang beringat la dari awal..kalau dah tau duit habis kalau masuk kolej swasta…blaja le rajin2…bagi dalam 15A…silap2 buleh govt anta gi oversea…hehehe…lepas dah grad nanti…korang ingat snang ke nak cari keje…tah tah mintak keje ngan kolej PTPL jugak..kehkehkeh….oklah…renung2kan..dan selamat beramallll~!

  116. no need to worry about ptpl.they will remain the toppest private in malaysia.bak kata pepatah “10 orang keluar dari ptpl, ada 100 lagi yang nak masuk” ring a bell?

  117. zass

    Salam,
    mcm kenal je Layannn ni. . .Miss ke@Mr? Dr segi bahasa mcm pompuan..
    Boleh layan kut. hehe…
    Adakah kita sepasukan di sini?..kekeke..
    Berita terkini..Megasteel di selangor dh mula tolak gaji staf up to 25%..and paksa staf amik cuti 5 hari sebulan tanpa gaji..
    KPLI intake 2009 dh tutup. Kalau nk mohon for next year borang kuar julai nnt.
    Gud lucks..zass

  118. thanks a lot miss zass for the info.wish everyone all the best.

  119. zass

    welcome…
    berita utk hari ni plak…since Bangkok mengisytiharkan darurat, kita jgn ingat kita ni tukang nengok aje…jgn x tau…majority electronic devices companies in malaysia(sharp, philips, nec, sony) semua dok ade kilang memasang dan membuats kt sane… kalau sane jatuh(maksudnye pelabur tarik balik pelaburannye ler)…pastu kiter ler…huhu..tergoleks…
    One more thing yang i suke mase gawat ni adelah, kebykan pelajar kite kt universiti tuh mcm x kesah sgt…ape…ingat uol selamat? improve kan ler ur skills and abilities for ur career worlds..bak kate presiden ptpl…enhance ur soft skills…hehe..cedok skit..jgn ingat A yang berderet tuh sajer..bole memberikan uol kerjes..zass

  120. miss zass seems like a very knowledgeable person, well indeed she is.thanks a lot for your advice9s) miss zass.you have the abilities to look at things thoroughly than anyone does, mean a lot to everyone..honestly..keep us updated please..

  121. Amboi amboi amboi

    Sume bijak2 belaka kat cnie kan..
    So, kalo dah bijak sangat LU FIKIR LA SENDIRI..

    :p

  122. zass

    Thanks atas puji2an itew…coz i rase ramai yg akan bace blog nih, so i gunakan ler utk share some updated news….berita utk hari ini….BNM(Bank negara Malaysia) menjangkakan pertumbuhan ekonomi M’sia akan lembap utk suku kedua dan ketiga ini. Even dah diberikan suntikan kewangan pun syarikat gergasi seperti Berjaya, KPJ (Ampang putri, D’sara specialist, kt kuching pun ade) susah nak survive…kelakarnye..diorang pun dh start bukak private colleges..hehehe…nape lah agaknyer yer..?Berjaya colleges fokus pd hospitality and KPJ in health sciences…sebenarnye..diorang dh detect yg 2 bidang ni bole survive walaupun semase gawats….PTPL dah lame ade 2 course nih…hihi….cetak rompak ke?….zass

  123. zass

    …i rase ramai yg bace blog nih…so i nak share ler some updated news…berita hari ini, BNM(Bank negara m’sia)mengumumkan kadar pertumbuhan ekonomi negara utk suku kedua dan ketiga akan mengalami kelembapan yang paling teruk selepas 1989..walaupun suntikan kewangan diberikan oleh ‘kerajaan’..(duit rakyat jugak….hehe)..syarikat2 gergasi spt Berjaya dan KPJ pun susah nak survive…tapi yang besh nyer..diorang pun dah start bukak private colleges…hehe…Berjaya nye fokus in hospitality, KPJ lak in health sciences…sebenarnyer diorang dh detect yg 2 bidang ni sajer yg buleh survive mase gawat2 nih..hehe…PTPL dah lame ade 2 course nih…copycat ker..?zass..

  124. kiki

    ape yg sya bole ckpkn sygla diri sndri tak kira brapa tggi tahap IQ pn.. after all, working qualifications r d most important things to think about. am i rite? this cllge offers variant fields for future young employer. dun 4get those datuks on d front line r doing business thru education. dey do wat it takes to relate dem juz like other clgges. 4 u guys info, tis yer is my 3rd yer in ptpl s.alam. i started wit cert. in hsptality mngment. my result ws quite imprssve n fnished well. i dcided 2 further my dip here bcoz i think tis collge esp my SHCA school had improved tme after tme. dey hv bigger lect rooms,quality lects,more classes opened,kitchen expnding,in fact all ptpl dpmts are now well organised. i love d fact dat todays ptpls are quite successful in recruiting stdnts. not only malays n indians,evn chinese also studying here 2 create stiffer cmptition among dem.(seyesly i hate one-race mntality!) dey put lots of effort in promoting their name to raise their image as quality is always being questioned. dats OK bcoz y? soon MSU will hv their own building.. by rite ptpl will take evry corner of d fence n its juz a matter of time for ptpl to become a leading hospitality collge n also among d best bumi’s collge in malaysia. for those who r planning 2 study in ptpl, i strongly rcmmend u guys 2 study in ptpl s.alam as their collge facilities r much btter den branches around malaysia. surrounding areas r also quite peaceful except perdana apt. which is certainly hell! bt u may find living cost in s.alam will b higher den any other places.. sob.. sob..

  125. takle ramai yang baca blog ni sebenarnya, a few people only..seriously..thanks for updating,honestly..

  126. zass

    So cerita utk hari ni plak…
    And i rase ramai cikgu akan mule berfikir utk berhenti or yang nk jadik cikgu akan tukar cita2 dgn citer i nih. Alkisahnye now under kementerian pelajaran yg baharu, mereka nk tukar cara penilaian pelajar. Before this kite semua tahu yg exam UPSR, PMR dan SPM hanya memerlukan pelajar dok exam dan dpt result. 100% exam oriented. But noww..50% sahaje dari exam selebihnya dari pihak sekolah. meaning ade markah utk attitude, discipline, kerja kursus dan sebagainye….huhu…byk ler paperworks yg cikgu2 nih kene buat…xder la hanya mengajar jerh…Yg paling syoknya akan ada lah lembaga or jabatan yang akan mengaudit sekolah ni seperti mana PTPL di audit oleh MQA/LAN. ye la, xnak nnt ade sekolah yang bagi markah free kpd pelajar or ade pelajar yg tertindas……So lepas ni, sebelum antar anak ke sekolah, make sure sekolah tu dah dapat pengiktirafan ke belum…hehehe….utk student DPH….jgn lupe check sekali…kiki…cliche kan? so lepas ni, cikgu sekolah pun akan balik tengah malam siapkan dokumen mcm mane mangsa ptpl kena….hehe…Cume i kesian pd pelajar yg hanya pandai academically(nerd)…mesti diorang xleh survive dgn sistem baru nih…coz..kalau diorg pandai macam mane pun…50% jer…diorang kene aktif dan jadi pemimpin pelajar…baru boleh dapat A…sians…hehe….zass

  127. ky

    hi saya nampak ini adalah luahan pekerja2 ptpl..
    camne dengan pembelajaran pulak?
    memandangkan kursus seni rekabentuk lulus MQA, ok ke kalau nak sambung belajar kat ptpl kuching?
    saya hanya mempunyai dua pilihan – segi kolej atau ptpl untuk kursus rekabentuk ni…

    diharapkan yang pernah bekerja dapat memberikan pandangan yg adil.
    terima kasih

  128. zass

    For kiki and ky,
    Anda adalah masa depan saya..bakal pemimpin dan peneraju negara…sy doakan yg terbaik utk anda…Kiki…keep up the good spirit in you…and all the goodies from PTPL will come to you…believe it…kami semua staf di sini sentiasa akan cuba yg terbaik utk pelajar di sini…
    For Ky….di Kuching tu adalah antara PTPL yg tercantik…librarynye menghadap swimming pool…mendamaikan..kekeke…dan staf di sana juga sebenarnye sgt peramah…kalau u ade bace komen pelajar swak yg tertindas dan sebgai nyer…sy percaya mereka bukanlah diperdaya…sebaliknye mereka tidak mendapat maklumat yg betul…mcm yg berlaku di Malaysia skrg…kita sanggup membelakangkan adat dan budaya hanya kerana fikir kita di aniaya…sanggup merusuh, melawan sultan hanya kerana rasa kita diperdaya…adakah kita benar2 faham maklumat yang disampaikan oleh pihak sultan dan kerajaan??….dan bidang rekabentuk grafik adalah antara bidang yg mempunyai pasaran kerja yg cukup luas…in advertising, animation, software companies and even in retails…menariknye di ptpl ialah kursus ini mempunyai ramai penasihat dari industri…zass…

  129. dear ky, maybe one thing that you can do is to come to the college and ask for yourself.not only to the management but also the students that took the same course,that would be the best in my opinion. and maybe you can make a simple survey by asking 10 students or more, just to know what they think about the course and also about ptpl as a whole.just make sure you are equipped with the questions that you really want to ask.

  130. by the way miss/madam zass, pu3 snowy is a very cute name for an e- mail account,hahaha…

  131. Mine

    Ermmm…
    Macam bes la plak kalo boleh jadi cikgu skolah..
    Macam banyak cabaran..
    Kalo lah kerajaan nak mbik jadi cikgu sekolah kan ker besh kan..
    1 of de reason i still @ PTPL sbb i rasa keje kt cnie banyak cabaran..
    Sume benda kene xplore sendiri..
    Sume benda i can learn..
    De process of learning is de most important things..
    After all, kite sendiri yang akan dpt untung..
    And, all my fren yang used 2 be PTPL staff berterima kasih yang teramat sangat terhadap PTPL sebab beri pengetahuan, pengalaman n memberi pengajaran yang amat baik..
    N most of them can do watever job that gived 2 them.
    N most of them can finised it b4 duedate.

  132. puteri

    Hehe…tq mr azari….bak kate pepatah…se kiut org nyer…
    So, utk berita hari ni plak….dimaklumkan bahawa staf yang dibuang kerja musim2 gawats nih….memberikan pulangan yang lumayan kepada syarikat @ kompeni yg mengambil mereke berkeje selepas itew….kerajaan menawarkan penolakan cukai 2 kali ganda dari jumlah gaji yang diberikan kpd mereka. contoh: seorang staf dibuang keje oleh citibank(jgn x tau, bank ini yg pertama bankrap di usa this year), then ptpl amik dia bekerja. kate lah gaji rm24,ooo setahun. Pengecualian cukai yg diberikan oleh LHDN ialah sebanyak 48,000. Nasihat kepade mereka yg jobless di luar sana, jgn susah hati…anda ni bernilai sebenarnye…Tp yg x bestnye, KDNK negara tahun ini adalah yg paling teruk dlm 10 tahun..oops..Keluaran dalam negeri/negara kasar…maknanye pendapatan purata rakyat…so…pembayar cukai memberikan income yg sedikit kpd LHDN…lame2 rezab pendapatan negara menurun, yelah…dah ler cukai syarikat byk dikecualikan, rakyat yang membayar cukai pun, x mampu..at the end, antara kesan2nyer…PTPTN pun xde income utk diberikan kpd bakal pelajar….yelah…yg meminjam ramai, yg membayar ciputs jer…Apepun tarikh akhir menghantar borang cukai taksiran sendiri adalah hujung bulan ini…adakah ANDA sudah menjelaskan cukai??…zass

  133. klang

    ptpl kenalah atasi isu- isu berbangkit.mungkin yang stil di ptpl x kisah. tapi gaji kecil bagi kesan besar. lect keje jap blah. student terkontang- kanting, pening. ni realitinya. majority of my colleague merungut perkara sama. x yah gaduh2, perbaiki keadaan.

  134. that’s right..thanks for your quick response sir/madam…

  135. ky

    hi semua

    thanks for the replies..

    zass, when u said that banyak penasihat, this one is for graphic design course or?

    yeahright, are there alot of graphic design student there? i’m not sure if its that easy to simply ask anyone there..

  136. yes it’s really true when u said that it is not easy to simply ask anyone there, sorry about that miss ky.if you have a friend there then it could be done.honestly i don’t know how many students are there taking the course because i am no longer working there since the end of 2007..maybe you can contact the management itself, for sure they will give you the numbers that you want to hear, hahaha…all the best to you then..

  137. zass

    To miss Ky,
    Yes, i’m refering to this course. Apepun sebagai pengguna, anda berhak membuat pilihan. Pilih dgn bijak….
    To Mr Klang…u ni stdt @ staff? Kalau student, sentiasalah dpt kan maklumat yg tepat dr pengurus program atau HoD anda..Kalau ada perkara utk di adu kan, jgn lupe ke unit pembangunan pelajar utk mengadu…but…kalau uols ni staf….letih ler i bg berita2 kt atas tue..jgn lupe bace..kekeke…..
    Oraits…berita utk hari ni plak….berhubung dgn selsema babi yg mula menakutkan kite sumer….kenape KKM mula kuar kan amaran? Sbb malaysia ni byk pendatang…yang haram ramai, yg halal lg ramai……penings….tp yg paling kelakar kan…byk kolej or universiti swasta nih…nk dptkan title kolej antarabangsa or uni antarabangsa…sanggup amik pelajar2 ntah dr mane2 utk title itew…sedih….thats why kalau uol tgk area lembah klang nih byk dah abg2 nigger yg ntah muncul dr mane…area damansara..watch outs….zass

  138. hayden

    masuk kali ni i dah 4 kali tukar mentor.
    haiz,nasib malang btul lah.
    and nk ditambahkan malang lagi,kitorang nye graduation date delay until sept next year.sepatutnya graduate bulan 9 nih.dah macam kt politeknik plak rasenye.adussss.!!

  139. ky

    i see.. thanks for the replies :)

    hayden student at which ptpl and which course?

  140. just hold on there hayden..

  141. zass

    Hi hayden….
    Diharap anda dlm keadaan yg baik skrg…..4 kali tukar mentor? ciannyee….sampai 4 org nak menengok keadaan uols tu yer…agak2 ler….kalau kat ipta tu..ade ke pensyarah nak tahu pasal masalah uols…kekeke…jgn kan membantu anda utk pendaftaran….tanye kbr pun x tentu…hehe…. yg menariknye…uols grad sept tahun depan? bole tau ke ape alasan yg diberikan mentor anda? kalau di sebabkan anda terpaksa mengulang subjek…memang le perlu..lagi pun sekarang dik… graduate cepat2 pun kalau pointer setakat di bwh 2.5… sape nk amik uols tu bekerje…udah ler gawats2 nih…kekeke…nasihat sy, yg penting pointer bukannye bile uols ni graduate…statistik menunjukkan yg menganggur sehingga februari lepas mencecah 86, 000. sape nk jawabs…hehe…zass

    • Hayden

      hehehehe.
      keadaan kitorang serabut sekarang.
      because asyik2 tukar mentor.
      and kitorang agak kelam kabut sekarang ni.
      urm repeat paper?
      setakat ini tak pernah lagi lah.
      3. ++ everytime exam.
      sebab delay because banyak subject x clear lagi.
      and satu lagi because baru-baru ni kitorang punya cuti sem panjang sangat.5bulan.
      rasenye kitorang nye batch je yang ade masalah.
      yang lain sume okay.

  142. zass

    Salam semua…
    Amboi2 semua dh makin panas….maklum le…bulan April memang musim peralihan monsun…hehehe… xpe la..i still nak share berite…
    Berita hari ni plak menunjukkan keadaan ekonomi dunia yang terjejas teruk akibat selsema babi ni…pelik kan? ape kaitannye di antara babi dan ekonomi…very simple….akibat wabak ni bermula di benua amerika..dan kita tahu negara ni mempunyai jumlah pelabur dan penggerak ekonimi dunia yg ramai…akibatnye….sistem ekonomi dunia yang memang sedia rapuh ni…mula runtuh….apepun…pesanan sy….pakai la topeng muka apabila anda ke airport dan pejabat imegresen…heheh…jadi party masquerade….mcm tema futsal kt ptpl baru2 ni….kelass..memang happening…zass

  143. ai marah nampak en syuhardi,hahaha..bawak mengucap banyak-banyak bro..terus terang aku cakap TAK BANYAK yang aku belajar dari ptpl kecuali la benda-benda yang aku malas nak cakap kat sini,hahaha…kalau korang dah tak suka,janganla layan blog mengarut aku ni..korang buat blog2 lain yang ada kaitan ngan ptpl jugak, dapatkan attention ngan traffic,nanti takla blog aku tersenarai kat top 10/20 bila budak2 taip “ptpl college” kat internet..bagaimanapun, aku tau tu yang korang sedang usahakan sekarang kan..bagus2..yang penting korang jangan layan blog aku okay,takla korang sakit ati..buat tak tau je..pesan awal2 kat student yang pada masa sekarang ada bekas pekerja ptpl nak hancurkan ptpl dengan blog bodoh dia,jangan percaya dengan apa yang dia cakap ataupun yang orang lain bagi komen..lagipun kalau korang percaya dengan kebolehan korang,apa yang korang nak takut?takkan takut ngan bekas pekerja yang tak mahir dan tak berkelayakan macam aku ni kot..jangan jadikan blog ni perhatian..kalau korang banyak bagi komen, maka secara automatiknya banyak perkataan yang akan jadi “tags” yang jugak boleh men’drive’kan traffic ke blog aku..the best is jangan bagi komen langsung supaya aku tak reply komen korang yang boleh meng’expand’kan lagi keywords yang sedia ada dalam blog ni..ingat, search engine akan detect perkataan yang paling banyak digunakan dan harapan aku agar korang dapat buat blog lain/ forum lain yang boleh beat keywords yang ada dalam blog aku okay..

  144. take it as a challenge…kalau korang buat 1 blog yang semua menceritakan pasal kebaikan ptpl, aktiviti, future planning apa semua aku gerenti mesti dapat beat blog aku..tak silap2 blog aku tenggelam terus tapi dengan syarat korang kena letakkan lebih daripada 200 post/entries, siap gambar apa semua,mesti best…ini ialah cadangan aku okay..maybe en syuhardi boleh berbuat demikian,kumpulkan bahan2..dapatkan artikel daripada semua orang at least sorang 5 artikel..bayangkan dengan 100 staf korang dah dapat 500 artikel..mesti 1 post mengarut aku pasal ptpl ni akan tenggelem punye, aku gerenti..lagi senang dapatkan dari students..suroh diorang hantar via mail pastu tinggal korang nak edit sikit pastu post dalam blog baru korang tu..tak percaya buat..

  145. zass

    Hi hayden,
    Semoga anda terus dalam keadaan yang sejahtera. Cuti sem 5 bulan? Mcm x berape logik. xpe nnt sy check dgn cik masfuzah awak tuh….hopefully kekusutan ini dpt diselesaikan….ok uols…nmpak mcm blog nih dah makin menjadi pilihans…kekeke…so i nk share berita utk ari ni plaks…uols tau kan since harga babi menurun akibat selsema itew…harga ayam skrg ni makin menggila mybbkan kecoh di parlimen…skrg ni, anak2 i semua mkn ikan jer…hehehe..jadi ‘anak ikan’…kelakarnye…satu dunia kecoh mcm mane nk selamatkan diri dr terkena jangkitan…org kite sibuk2 gaduh pasal harga ayams…baduts…tp yg palin kelakar sekali…org2 bijak pandai kt usm, hukm ker…bukannye nk kuarkan panduan or langkah keselamatan pd kita yg x berape pandai dlm sains nih…harap kat surat khabar je lah…surat khabar pun yg tulis ialah wartawan yg bukannyer ade back ground in science…mane perginyer pakar2 kita? mane perginye saintis2 kite yg melambak makan gaji buta kat universiti kerajaan tuh…? letih ler…zass

    • hayden

      bunyi mmg macam xbrape logik kan?
      ok lah saye explain in detail.
      kitorang nye practical start dari JuL 08 sampai December 20 08,start dari situ kitorang dah mule cuti,and then 13hb jan kitorang gi buat presentation pastu cuti sampai 1hb April.
      so kalau kire2 balik nk dekat 5bulan jugak kan?

  146. dulu masa saya sekolah rendah sampai menengah makan nasik ngan telur goreng je tiap-tiap hari.pagi breakfast ngan indo-mee tahan sampai tengah hari sebab takda duit nak makan masa rehat.nasib baik masa sekolah rendah rumah dekat ngan sekolah, boleh balik makan masa rehat.those were the days, less is more..

  147. biar betul...

    hehehehehe… info terbaru… sebab sekarang nie musim KPLI kiranya kat branch sini lebih kurang berpuluh-puluh orang yang ambik…. Part yang syok tu… yang apply tu tak payah nak cek sebab bos dah tolong cek kan. Prihatin betul diorg dgn staff-staff yang ambik KPLI nie… Sedih jugaklah sebab begitu punye banyak kerja yang boleh dibuat jaga tepi kain dan menggangu hak privasi orang juge yang dilakukan. hehehehe… lawaklah bos… Jadi dah tau kami ambik KPLI episod sindir menyindir pun berlakulah… Tak pelah bos… sindirlah… kutuklah… Kami disini tetap doakan bos dapat keberkatan dari Tuhan. Bukan sebab bos baik tapi sebab kami tak nak doakan buruk-buruk macam bos je… sebab kami tau tu bukan contoh orang baik.. Ape kelas sindir bos, bagilah warning letter sebab kami ambik KPLI. Tu kan lebih afdal…Career path? hehehehehe r u joking… For real… PTPL ada career path?.. Tu jelah modal for us to stay.. Apalah hina sangat jadi cikgu sekolah rendah tu… time bos dulu2 tak sekolah rendah ke? terus2 masuk ukm…. hehehehe mane-mane lah bos…

  148. sebab cikgulah kita jadi apa yang kita jadi sekarang, ta kesahla cekgu sekolah rendah ke menengah ke sekolah tadika…kita bermula dari 0, sebab tu la kene ada orang yang pimpin kita dari mula,bermula dengan parent kita dan lepas tu beralih kepada parent kita yang no 2 iaitu cekgu-cekgu kita..aku pun cekgu jugak dan aku sangat berminat nak jadi cekgu sebab aku rasa aku boleh.aku suka bergaul dengan budak2.saban hari kita akan lihat orang yang berlainan, setiap masa dari semasa ke semasa..dari situla kita belajar,dari situla kita mengenali dan mengetahui apa yang perlu, patut dan yang tak patut kita ketahui iaitu pengalaman..aku maseh ingat cekgu-cekgu aku sampai sekarang dan kalau boleh aku nak jumpa kesemuanya sebelom aku mati..terima kaseh cekcu atas segalanya…

  149. zass

    Hi ape kabar sumer….sape2 yg selsema tue jgn lupe pg check ye…ok ler…musim2 selsema ni memang sesuai dgn fokus yg di utarakan oleh cik biar betul itew….ye lah…musim kpli…yg memohon ramai…yg dpt pg interview pun ramai….bagus la…ramai2 jadik cikgu…memang i dgr skrg kite di malaysia ni kekurangan guru…maklum la…budak2 skrg dh makin kurang ajar…ramai jadi bohsia…heheh…jadi memang kite perlukan lebih ramai lg yg bakal mengajar nih…cume yg x sedap nye…ramai yg memohon kpli ni, bukannye nk jadi cikgu sgt…lebih melihat faedah jd cikgu berbanding bakti yg akan diberikan…ye lah…keje half day..hihi…memang kite perlu org yg half2 ni…kalau x mcm mane malaysia nak maju? kan cik biar betul…?sy nak sarankan le, kpd jpa supaya menambah lagi peluang utk bakal guru…especially yg xde langsung basic mengajar…ye la..kpli tu setahun ajer…org yg amik degree education belajar sampai 4 tahun..supaya diorg ni diberikan mentor mase kt sekolah nnt..ye laa..takut x reti mengajar..zass.

  150. numpang lalu je..

    kekadang bila kita bcakap kita lupa apa yang kita telah katakan. kita lupa apa sebenarnye yang berlaku di sekeliling.
    bile kita kerja boss tu mcm bapak kita . kerja bapak adalah kena bagi anak2 makan yg cukup, …bila lihat bapak enjoy sakan dgn geng2nye n lupakan kebajikan yg spatutnye diberi kpd anak2nye…. maka anaknye pun memberontak …
    boss lupa dan dia ingat apa yg diberi dah cukup… pasal dia dah kenyang tapi sebenarnya byk bende lagi yg perlu diperhatikan . bukan utk diri sendiri sahaja . kalau kain samping boss je dkt 10k , tak ke riak namanye tu… dia kena lihat anak2 yg tak cukup makan ni , adakah dia dah tunaikan yg secukupnye atau tidak … jika tidak dia akan dipersoalkan di akhirat nanti. bos tak rugi kalau anak2 dia kenyang malah dapat pahala lagi.

    bagi yg belagak kenyang atau pn kenyang tu , ingat2 la kerja kuat macm mana pun kita ni ada tanggung jawb lain selain dok puaskan hati boss2 tu. suami nak kena tgk, anak2 perlukan perhatian, bini nak kena bagi nafkah yang cukup…. kalau dah 6 hari kerja pas tu komitmen nak kena tunjuk2 dan tonjol2kan kononnya aku sungguh setia bersama mu… biarpun rumahtangga terabai… ghentikan la kerja mengarut tu… pas tu maki2 org … buat muka garang hahaha …
    sori la …
    sesungguhnye kehidupan diluar tu lebih bermakna dan dihargai drpd di ptpl.. BERUBAH LA SEBELUM TERLAMBAT … JGN IKUTKAN NAFSU ANDA YG TAK PERNAH KENYANG ITU….
    INGAT BISNES NI KALAU KITA LUPA DAN KUFUR NIKMAT TAK LAMA CIK OI… BIAR MCM MANA HEBAT ANDA BERNIAGA … ALLAH BOLEH TARIK BILA2… SEKALI LAGI BERUBAH LAH… BERIKAN YNG SEPATUTNYE PADA ANAK2 ANDA…

  151. aku heranla tapi tu memang kenyataan seperti yang dikatakan oleh “numpang lalu je..” manusia ni bila dah senang mesti lupa diri dan riak pada segala macam benda yang ada pada diorang. cuma segelintir je yang okay dan tak mudah lupa diri tapi kebanyakannya memang senang sangat nak lupa diri, dah macam cerita Melayu dah, macam cerekarama yang selalu kita tengok kat TV nun. bagi akula kan, perkataan “RIAK” tu bukan semua orang dapat tau, cuma orang2 tertentu je yang dapat gelaran tu sebab bukan semua orang mempunyai kelebihan sampai dapat gelaran tu.sekarang ni kehidupan aku normal je, tak sampai tahap senang lenang ngan kaya raya lagi.lagipun aku bukannya ada bisnes letup2, cuma makan gaji je..Alhamdulillah dan aku taknak pun jadi kaya raya sebab kemungkinan besarnya aku akan jadi riak jugak nanti..cukupla sekadar keperluan yang aku nak aku dapat, tolong famili sikit2 pun dapat, kumpol duit sikit2 pun dapat..bersyukur dengan apa yang ada..thanks to ‘numpang lalu je’, your comment means a lot to everyone and to me too especially..memang benar seperti yang dikatakan, Allah itu Maha Adil, sekelip mata je boleh tarik balik apa yang kita ada, sekelip mata…

  152. zass

    Sekadar untuk renungan…
    ‘Bapa’ saya di PTPL ni secara jelas dan nyata menerangkan mengenai tangga gaji dan waktu bekerja kepada saya…
    Keperluan di sektor swasta yg berlandaskan prestasi juga cukup saya fahami…
    Semua ini telah pun DIBERITAHU kepada saya pada hari pertama saya melaporkan diri…
    Saya suka dan terima…saya teruskan…
    Saya tidak suka dan tidak bersetuju…sepatutnya pada hari itu saya boleh melangkah pergi…
    Pilihan di tangan saya…..adakah saya menyalahkan ‘bapa’ saya?….. zass

  153. numpang lalu je

    betul n setuju sgt dgn zass tu , masa interview tu, semuanya boleh dan sanggup tapi nak tanya sikit adakah ada pilihan kerja lain semasa di interview ????
    kalau ada sudah pasti zass awal2 lagi org yg pertama lari ke tmpt lain….percayalah…
    so kita semua disini ditindas secara halus sebenarnye … nak buat mcm mana , kita ini org susah so org yg berkuasa atas dunia ni ‘kononnya’, pemberi rezeki ‘katanya’ boleh buat apa saja dgn sistem yg tidak adil ini ,…. kenapa kita mesti ikut sistem ini pada hal kita tau terang2 yg gaji yg diberi mmg tidak berpadanan dgn kos sara hidup???…. maka org yg tersepit TERPAKSA menerima utk kelangsungan hidup …tanyalah geng ekonomi tu betul ke tidak ????
    tidak boleh kah kita merubah sistem yg ada utk diberi kepada yg HAQ ????? tahukah anda berapa besar pahala tersebut ???….
    saya percaya ramai yg tidak berpuashati di sana tapi buat2 muka puas pasal tak ada pilihan n nak jaga kompeni katanya …. tapi kalau ada peluang yg lebih baik … tiada siapa yg akan menunggu di sana … SEKALI LAGI BERILAH YG SEWAJARNYA PADA YG BERHAQ …. JGN DI IKUT SISTEM BUATAN MANUSIA YG MENINDAS SESAMA MANUSIA ATAS ALASAN IKUT STANDARD… INGATLAH ALLAH MAHA ADIL DAN BIJAKSANA …
    bapak ada haq terhadap anak … tapi jgn lupa anak juga mempunyai haq….
    anda akan ditanya dr mana harta kamu dan anda juga akan ditanya kemana harta kamu dibelanjakan….. fikir2 kan lah ….

  154. wise man with wise words…

  155. correction; wise man and woman..

  156. zass

    Hi uols sumer…amboi2…ade yg makin panas kat sini…xpela..i pun penat skit smlm, temankan my fren antar anak dia masuk matrikulasi…maklum ler ibu tunggal….adik i sendiri pun x dpt…huhu….even dapat 4a and all credits pun still xder rezeki….ye la….yang amik spm tahun lepas more than 400,000 nationwide….tempat kt matriks tuh hanye bole tampung around 60,000 jer…parents i pun risau coz takut x dpt nk pg mane2…..yg best nyer…adik i tuh dpt offer kt taylor’s….i tgk ler yuran pendaftarn dia…mak oii…..dekat 5,000. itew x masuk lagi kelas….parents i dah garuk kepala..mane nak carik cash byk gitew…fortunately i keje kt ptpl nih…my permohonan utk my sister tu masuk MSU dah approved…so yuran dia 50% off and no reg fee….alhamdulillah…tp yg x best nyer, kalau anak sendiri free utk semua sekali….anak i br 6 tahun…hehe…..my parents pun lega skit bile dgr i ckp mcm tu….uols sumer…ado?…tp i nk ckp skit ler…bile yg menumpang lalu tu dok sibuk ckp pasal hak, agama dan sebagainyer….akhirat bagai…harap2 uol betul bercakap dan buat mengikut hak…maknanye…kalau uol di bayar rm1,600 sebulan, dan buat kerja 9-5pm..tanpa borak2 lame(mengumpat bagai),rehat lame2, curik tulang, x pegi mkn bfast lepas jam 9, x amik el utk pg interview, guna tpon ofis utk tpon kwn2, x guna komputer ofis utk carik keje lain, kalau kuar g bank tuh…sampai setengah hari br balik, mase keje pg shoping bagai dan dibayar ikut yang dijanjikan…uol boleh ckp pasal hak itew…kalau tidak….uol pun same2 menjawab nanti…zass

  157. numpang lalu je..

    huiyooo besarnyee 1600.00 tu… hebatnyer…
    patutlaaa ramai yg lari yeee … itu gaji zaman bila tuuuu… kesian …
    bersangka buruk plak dgn staf sendiri… lagi la tension staf u…. kena ada yg betul2 ada hal mcm mana … ???? kan menganiaya tu … eee takut nye aku dgn sistem u ni…

    utk pengetahuan…
    zaman dah berubah
    dunia dah maju…
    suasana bercakap dgn sendiri ..
    tak tumbuh tak melata
    tak sungguh org tak kata….

    so lu fikir la sendiri …

    i dah malas nak numpang lalu kat sini ….

    pada zass u ni baik org nyee teruskan la …
    i cuma nak org fikir jee …
    kalau tak nak terima tak kisah pun …
    buatla kerja u tu … kemudian menipu dgn MQA…
    u jawab la plak yg hal tu … ke MQA dah kena makan !!!!!

    teruskan la…
    teruskan laa

    cuma kesian kat org yg di aniaya tu.. kenali masalah mereka … kalau dulu kita susah nak naik … tak payah la bebankan kesusahan dulu kpd org yg baru nak hidup…
    dulu … dulu punya cerita … skrg .. skrg punya cerita ok…
    jgn sama kan zaman kita susah dgn merka ….

    sori bebanyak…. zass zuss zisss zzzzzzzzzzzzzzzzz

  158. zass

    ;-0
    Terlopong i tgk tulisan penumpang nih…heheh…xper la….soalan yg di ajukan utk i kenalah i jawabs….menipu dgn MQA? Menipu macam mane yer…? adakah dengan menyediakan dokumen mengikut kehendak dan syarat oleh MQA itu sendiri dikira menipu? contoh; seorang staf mesti bekerja 45 jam seminggu mengikut MQA…ye la..govt kerja jam 8.15 sehingga 5.15(maknanye 9 jam sehari, total 45 jam le seminggu) tapi di ptpl ni…..9am-5 pm….(isnin sampai jumaat)…so total 40 jam…campur sabtu 9am-1pm(4jam)…so total kesluruhan 44 jam…MQA nak 45 jam….ermmm……..sebenarnye inilah mentaliti kebanyakan rakyat malaysia….terlalu mengagungkan sesuatu sehingga meletakkan sesuatu jabatan macam malaikat..terlalu sempurna…ape kate MQA itulah yg terrbaiks…uols semua x pelik ke kenape malaysia ni XDER satu(1) pun universiti di sini…awam mahu pun swasta tersenarai sebagai 100 universiti terbaik di dunia….dok ikut ckp MQA itew ler…sape yg kt dlm MQA tu kalau uols nak tau.?? org pakar industri ke? BUKAN…profesors ke? BUKAN… bak kate penumpang’ lu pikir la sendiri’….and furthermore…sape yg mengaudit MQA itew sendiri?…adakah benar penilaian kualiti mereka sempurna?…sory yer mr azari…i jarang begini…kekadangs jer…..zass

  159. aku bukan nak menyebelahi sapa2 dalam hal ni, bagi aku madam zass ada point beliau yang tersendiri dan begitu la jugak dengan mr. numpang lalu je…lepas aku baca komen korang aku rasa kedua2 nya betol dan aku sangat menghargai komen2 korang ni, from the bottom of my heart. komen2 yang sebeginila yang buat orang berfikir lagi dalam dan telus, termasukla bagi diri aku sendiri.bukan bermaksud nak menjatuhkan atau menaikkan, tapi lebih kepada membuat perbandingan hasil daripada maklumat yang dah dicurahkan. bukan perbandingan positif atau negatif, tapi lebih setakat perbandingan umum sahaja dan untuk menambahkan lagi pengetahuan yang ada pada aku dan jugak para pembaca blog ni. less is more…

  160. aisya80

    Aisya sgt tertarik pd blog ni,aisya sokong sesiapa yg buka blog ni sbb blog ni menjd suara kpd mangsa2 ptpl yg xleh nk bersuara bg menegakkn keadilan bg pihak diri sendiri.Nk jelaskn kpd sesiapa yg menyokong ptpl tu… aisya tau korang sbnrnya dh pasrahkn diri krn mls nk cr keja lain,ssh nk cr keja lain so jdkanla ptpl tu hrapan nusa dn bangsa.Tp ada x dia bela nasib korang?ada x dia bg jaminan yg korang akn dpt dpt bekerja ngn diorg smpai korang mati?dn ada x dia bg jaminan yg ianya xakn bankrup?…aisya minta maaf kpd sesiapa yg bergelar lecturer ptpl,krn nama lecturer dn tutor tu pn dh ckup gah dimata org sehingga org expect gaji korang smpai mencecah rm2ribu lbh…yeker rm2ribu lbh?rm 2ribu tu utk yg dh bergelar staff gred A atau pn perkhidmatan lbh sthun..tp ssh nk tgk org stay lbh dr sthun..beberapa org jer…kalo rm2ribu lbh ptpl xakn mengalami turn around yg tggi..sbb suma org yg pernah keja kt ptpl akui bahawa keja diptpl part kwn2 dn student mmg best tp bl smpai pengurusan dn gaji..ianya menjadi persoalan…krn bknla tamakkn duit atau apa2 jer la..tp cuba fkir2kn balik kalo dlm kerajaan rm1600 tu skel gaji diploma…tp dlm ptpl itulah skel gaji seorg lecturer@ tutor yg berkelulusan ijazah sarjana muda..ok,stop plak psal gaji skrg kt persoalkn psal mrkh student…kpd mangsa2 ptpl,korang mst tau kan penipuan2 yg berlaku sms membuat permarkahan..korang mst tau kan apa yg perlu dibuat sekiranya pelajar trsebut didpati gagal..so korang perlu wat apa?luluskan dia kan…kalo dia hntar booklet kosong jer,apakah yg korang akn lakukan supaya booklet dia xkosong dan student tu leh diberi mrkh yg tggi atau lulus?setahu aisya,konsep diptpl adlh jgn bg student F dlm suma subjek..walaupun dlm prosedur dia kata hnya 30% jer leh gagal,tp tutor mana yg nk gagalkn student kalo dh diberitahu sekiranya student tu gagal maka ianya akn mempengaruhi performance dia…kpd org islam,kt keja adlah utk Allah swt.. kt kene ingat tu!!..sapa pemberi rezeki kpd kt yg sbnrnya..kenapa kt perlu menipu utk mendapat performance yg tggi,utk mendapat gaji yg byk dn kedudukan yg stabil di ptpl?xtkt ker kalo suatu hr nanti ianya akn diadili oleh Yg Maha Adil iaitu Allah swt..kpd sesiapa yg mkn cili dia terasa pedas nya..segala persoalan aisya disini xminta utk di jwb tetapi minta utk difkirkn bg kebaikan bersama..aisya akui aisya bknlah seorg yg bijak pandai dan bknlah seorg yg baik sgt pn,tp aisya takut pd pengadilan Allah swt.. segala yg baik suma nya dtg dr Allah swt..segala yg buruk adlah dtg dr kelemahan aisya sendiri..minta maaf kpd suma yg tersinggung…dn terima kasih krn sudi membaca…semoga Allah swt memberkati anda semua..

  161. Kayrulez

    Salam semua,
    Wow! mcm2 info yg saya dapat ttg PTPL kuching nie. walau pun saya x involve secara langsung ngan PTPL nie tapi disebabkan ada seseorang istimewa kat sana saya agak risau gaks bila cakap management sana suka amik yang muda dan comel hehehe..takut la dgn buah hati saya pun kena sapu nanti..dah la skrg nie asyik kena bagi talk je…mcm-mcm betul la …
    Tapi bagi sapa yg komplen gaji kecik kat sana bleh saya tanya…kat swk, bleh bagi tau x kat mana bleh nak dapat keja yang gaji lebih 2K? bagi saya, gaji 1.7K tu adalah standard utk swk due to gov yg x peka walau pun kat semenanjung gaji tu utk budak praktikal je atau level technician je.
    tetiba plak emo..sorry..by the way all the best utk org sana…sayonara!!!

  162. anyway mr kayrulez blog tok bukannya ditulis oleh orang di sana tapi oleh orang di sitok, di kuching tok pok,hahaha..pasal kerja gaji above 2K ya aku pun no komen pok, sik pandei aku nak madah.u pun tauk juak nak camnei keadaan kita di sarawak tok, cakap pun sik guna bah..pasal girlfen u ya don’t worrylah kata orang puteh, sidak si akan mengapa2kan gerek kitak ya cuma menggunakan kecantikannya semaksimum yang mungkin makei narit student masok belaja di ptpl ya,hahaha…less is more…

  163. Kayrulez

    ehe…thanx Mr Azahari…saya pun rasa mcm tu jugak..asyik 2 buah hati kena outstation je masuk pedalaman narit budak kampung ke PTPL.anyway congratz sebab dah keja Gov…teringin gaks nak masuk gov tapi dah kena bonded sampai 3 tahun..ehehe..itu asha ngan puteri..rasa cam kenal jak..ahaha

    • berubah laaa..

      kekadang kita bukan tak bersyukur dgn apa yg ada … cuma apa yg kita dpt tu tak sepatutnye begitu.. kalau kita kaji betul2….

      patut la org melayu tak besar2…. mcm makan tak cukup dan tak berkhasiat … hidup terpaksa buat mcm2 kerja … negara kaya…
      tolong jgn buat perbandingan dgn negara spt indon , vietnam ,or lain2 tu …
      keluarga yg ramai adik bradik makan pun tak berapa khasiat … beli ikan pasar mlm yg mata dah kelabu… susu jauh sekali… mana nak berkhasiat… balik2 petai, belacan …

      itu la nasib org msia … byk ketirisan yg dihalalkan … sistem yg kononnya dah standard satu msia…sistem yg distandard kan oleh siapa pun tak tau la …
      boss dan konco2nye bercakap .. “gaji i buln lepas pun tak pakai lagi … ” yg u tak berjimat kenapa???” katanya … oiiii!!!! kalau gaji dah 1600 mcm tu patut la pegi haji bila dah pencen nanti… itu pun kalau dpt pegi…
      ha hah itu la org msia terlalu baik, terlalu taat membabi buta….. ia ibarat spt anak perempuan dan bapak nya …
      satu hari bapaknya telah mer****nya.. maka sedih la si anak tadi ..tetapi disebabkan jasa bapak nya sebelum ini… tadi maka si anak pun membiarkan bapak nya tadi …
      biarlah bapak saya buat dosa sekali tapi jasa dia terlalu byk pada sya …
      begitula org msia … sebab itu yg kaya bertambah kaya yg miskin duduk la dlm blog yg mulia ini… ha hah hah.

      thanks azari aku salute u la … teruskan perjuangan !!!!
      bagi kayrul lak i nasihatkan dongak2 la ke atas dan byk membaca… bukan apa … supaya kita tidak ditindas secara halus….

      jgn berpuashati dgn apa yg anda ingat besar sgt dah tu kt srwk tu … sori la kayrul … buka mata … jgn biarkan … suarakan pandangan yg bernas … supaya org tidak pijak kepala kita… betul tak azari….
      sori byeee…..

  164. zass

    Salam semua..
    Buat aisya, abg keyrulz(kenal ke?..hehe).. dan en berubah la..
    Salam perkenalan…

  165. another ptpl victim

    Terima kasih kepada penulis blog kerana at least ada la tempat victim ptpl mengadu…..Actually I have been a loyal and good employee of ptpl for a couple of year. Dapat je tawaran lain, terus le berhenti. Sebnrnye masalah utama ptpl ni bukannya pengajar, sistem akademik atau pengajar. Kalau dibandingkan dgn institut swasta lain, berkualiti lagi pelajar ptpl. Masalahnya MANAGEMENT yg cam taik. Pemilik camry kat kolej tu cam byk jer sumbangan…tp sbnrnye goyang kaki jer…Org2 bwahan yg kesian. Bg pekerja ptpl yg x pernah masuk meeting management, cuba tnya yg pernah masuk. Dlm meeting bukannye selesaikan masalah, tp hanya membodek bos atau menyindir pekerja. Ade je masalah yang nak dicari. Aa.. jika diberi masalah pula, bukannya dibantu selesaikan…disuruhnya pula fikir sendiri…Ishk..ishk.. Yg paling x suke ni adalah yg Management tak hargai staf ptpl. Dlm ptpl ni, kalau nak jadi pekerja harapan, kenalah mencukupi syarat berikut : 1) pergi skolah x100 kali satu semester, 2) buat keja bos 3) slalu kuar duit sndr utk bos/ aktiviti kolej 4) loyal kat ptpl (sebab x dapat twrn keja lain) 5) ampu bos 6) capai 15% A 7)ikut bos ngutuk government. 8) no life-no wife 9) tak apply govenment 10) BE(buat keja tambahan) I ni sebenarnya sgt sayang ngan kolej ni. Buat keja pun dgn serius, pergi sek pun tak bising, buat projek bnyk2 utk target kolej. Apa yg I dpt akhirnya? Bonus yang SAMA taraf dgn staf yg tak BE, yg tak pegi skolah, hanya sebab mereka ni CANTIK. Isn’t that unfair for us ‘goats’ that work hard? Ade juga staf yang tak baik di kolej ni, tp bukannye ditarik bonus, diberi warning letter. Setakat menyindir je la dalam meeting, ada tindakan ? TIADA. Thats when I sedar, buat ape bekerja keras utk kolej ni kalau tak hargai staf. Satu lagi management asyik salahkan pekeja, gila govenment la, gila jd guru la..pernah tak wonder, kenapa la staf masih jg kuar masuk kolej? Kalau apa yg diberi di kolej ni baik , mustahil stafnya nak keluar? Tp , management always turn a blind eye – sbb mereka ni sanggup latih staf baru drp naikkan gaji / elaun. Management…cuba ler periksa keadaan kolej dulu, sebelum terus salahkan pihak staf… Sebab mustahil la 50% staf benci kolej sebab nak keja govenment. Ingat senang dapat keja gov? Kena study tuk exam, kena study isu2 terkini (politik lagi tu!) kena tahu sistem gov, kena aktif dalam sukan (lari2 pun dah semput). Proses permohonan pun susah, buat apa nak susahkan diri jikalau ptpl ni baeeeeeeeeeeeeeek betul??!! Akhir skali, I dah jemu dgn dinner.. tahu x, kalau buat dinner tu, ada jer org yg kena buat keja lebih…padahal yg snior2 tu stakat duduk je makan. Ooo ya staf yg muda2 tu, bersedia la, kamu lah pekeja harapan ptpl tuk buat keja melebih2. Bnyk staf yg baik di kolej, tp I rasa tak lama lagi berkurang la staf kalau tak dijaga… Terima kasih ptpl sbb bagi I latihan slama ni.. Baru lah I tahu sebenarnya I boleh multitask dan buat kerja 3 orang…..baru lah I tahu I ni hebat……..

  166. baek wok!

    wowowowoooo…. aku sunnguh la bersetuju dgn pengkomen2 d atas kecuali si zass .. this is wat we called the real life in ptpl and that is y turn around pekerja d ptpl sungguh tggi skali.. di harap datok dan datin dan sesiapa sahaja yg berkuasa boleh trn padang utk siasat perkara ini..jgn hanya mdgr dr sebelah pihak sahaja.. for those yg dtg menyinggah d blog ini, once u read all this comments, think twice b4 apply working at ptpl

  167. berubah la

    kalau kita perati betul2 kan org kita ni sentiasa kena tindas … bukan dgn org lain tapi dgn bangsa sendiri lak tu ….
    nak buat persatuan utk membela nasib di kata menentang kerajaan pulak… apa lagi naik tocang la boss … ketuk… kutuk…cebik kat staf mcm bodoh sgt la ko ni…rasa diri dah hebat dgn apa yg dilalui … 1 keluar 1000 mari lagi …
    sebab dia tau org melayu ni malu alah org kata … tak melawan …jgn lawan ckp org tua… hormat terlebih… terima je la apa yg org suruh … pas tu kata tak kenang budi la..apa la…
    tu la yg terjadi pada org melayu kita …

    sebab tu yg kaya ni dia peras mcm2… atas dasar menolong kononnya… kalau tak dia, sapa lagi nak tolong melayu..!!!!
    nak cari org kaya yg betul2 perjuangkan nasib org melayu payah … yg dia tau .. aku dulu la susah nak naik… kena basuh jamban la apa la…bila dah naik, lupa lak nak permudahkan org lain… so susah la sampai bila2 org melayu ni…

    tak percaya tgk la… apa yg org melayu akan jawap nanti..

  168. what comes around, goes around..like it always does..

  169. zass

    Salam semua..ada juga yg bace komen i rupenyer…ingat kan en azari sorang jer…makin ramai plak mangsa2 kt sini…hehehe….maklumle… insan yang lemah…hanya mampu mengadu…insan yg kuat akan berbuat sesuatu….insan yg berjaya…akan mencipta…kalau selama ini i menulis dan tidak disukai oleh pmbaca2….i minta maaf…bak kate aisya..kite ni bukannye sempurna…tp sgt pandai mencari kesalahan org lain…hehe…yg paling kelakar tu…ade plak staf yg mengaku loyal bagai….i pun x ngaku i ni loyalss….baduts….tp bile bercerita tentang bonus, terjerit2 mcm seludang di arak, manakn tau akan nasibnye….kekeke..peribahasa lama….tq mums….tp rata2 yg i bace kt sini akan berpusing ceritanya….berbagai2 carutannye….hanya berkisarkan GAJI@WANG…..i think kalau i bole suggest pd management utk naikkan gaji tinggi2 then kite amik staf ramai2 (yg baru grad xder pengalaman xpe…A diorg mase blajar tu setanding dgn hasil kerja nnt…kebnyakan CEO kt malaysia ni bekas excel students..ye ker??…hehe)….ye la…ptpl ni byk duit….lagi pun ptpl ni bukannye dpt duit dari govt(pembayar cukai sebenarnye)……so…bile kita dh gaji tinggi2 tu…kite keje 9-5 pm jer…jgn buat lebih2….nnt kite seolah2 ‘ditindas’….and..en azari..kalau i nk labelkan sumer mangse2 kt sini sebagai generasi subsidi…diorg marah ker….ye la…’org melayu’ yg kat sini …yuran mesti rendah..mesti selalu dpt bantuan..jgn beban…kerja kena sikit..upah kena byk…hehe…zass

  170. another ex-ptpl victim

    To each, his or her own. Komen I sbenarnye ditujukan kepada pihak management, bukannya yg tidak berkaitan. Kecuali ada le org yg komen di sini ni berkuasa…bantu le kawan2 lain yg masih mjadi mangsa ptpl- cuba utarakan masalah ini masa meeting. Tp pelik ye, dalam blog ni semuanya mangsa kecuali seorang…..bukan kah itu sudah cukup membuktikn ‘mangsa2 ptpl’ ini bukannya saja mengarut, tetapi cuba memberitahu yg sbenar?Sbnrnye tidak perlu apa2 bukti dari kami, sbb kalau dilihat peratus pekerja yang keluar masuk ptpl, sudah memadai. Rasanye tiada yg akan menafikan kenyataan ini kan?

  171. zass

    Salam semua….ermm…memang le obviously mcm i sorang je yg bukan mangsa di sini….tp sebenarnye utk pengetahuan uols sumer…i adelah mangsa yg paling tragik di sini….this is my choice utk terus berada di ptpl ini(reason? simple…i nak tolong anak melayu yg x dpt peluang masuk ipta..i ade ramai ex stdt dah jadi pegawai walaupun mase spm 3 kredit jer…bayangkan kalau org mcm i x tolong…mesti diorang dh jadi mat kilang@rempit@ bohsia? hehe…walaupun pertolongan i xler besar sgt…i nk jadi org yg terlibat dalam pembangunan masyarakat remaja melayu ini) …imagine ade yg kate org yg stay kt ptpl ni sebab xde pilihan, x dpt ofer tempat lain…then sumer yg kt sini citer tentang keburukans..ptpl…luar dan dalam…macam diorg kt sini semua malaikat…x der buat salah apepun…dan dosa….ape akan jadi pada kami yg memang akan terus utk institusi ini…bakal student xkan memilih institusi ini….mereka akan melihat SATU2nyer institusi milik penuh melayu swasta yang terpaksa bersaing dgn institusi2 bukan melayu(sunway college, limkok wing)….sebagai institusi yg teruk, jumud dan tidak efisien…akhirnye ptpl akan tiada students…tiada le institusi ini lagi….seperti kata en berubah la…melayu sendiri yg akan menjatuhkan melayu…cliche…sape yg sebenarnye sedang menjatuhkan institusi utk puluhan ribu pelajar melayu….yg tidak mendapat tempat di ipta…yg menyediakan pekerjaan utk ribuan org melayu….tp mereka (mangsa2) di sini…masing2 ada kepentingan peribadi apabila meluahkan perasaan disini…lebih kepada menunjukkan masalah peribadi(keperluan diri yang ingin bergaji besar..keperluan diri yg ingin mempunyai pendapatan yg mewah…setaraf dgn profesional di tmpat lain)….utk itu…en azari, akak mohon utk terus menulis di sini…kalau management institusi ini tidak membaca..sekurang2 nye…ade pihak yg cuba mewakili suara kami2 yg ade disini….bak kate aisya…kami ni dh xde pilihan….dan…kalau nk cerita pasal mangsa keadaan…kadang2 kami terpaksa membuat kerja tambahan apabila ada staf yg berhenti mengejut(24 hours notice)….ade kami mengadu disini?…..mangsa yg berhenti tu….x pernah pun fikirkan kami yg ade diptpl ni….ye la…kepentingan peribadinya sudah diperolehi…ape la gunanye mengenang kami di sini…bak kate sesetengah org kt sini…ptpl ni mcm neraka…jadi kami lah penghuniya…zass

  172. baek wok!

    nk tolong anak2 melayu masok ipt konon!! seperti kata aisya apa yg perlu d buat dgn booklet yg kosong tuhhh..”kalo hntar booklet kosong jer,apakah yg korang akn lakukan supaya booklet dia xkosong dan student tu leh diberi mrkh yg tggi atau lulus?setahu aisya,konsep diptpl adlh jgn bg student F dlm suma subjek..walaupun dlm prosedur dia kata hnya 30% jer leh gagal,tp tutor mana yg nk gagalkn student kalo dh diberitahu sekiranya student tu gagal maka ianya akn mempengaruhi performance dia”
    SEMUA TU BNR!! SAHIH!!
    hey zass. u dont hve to b so worried with all those yg berenti 24hours n tgglkan kerja dorg camtu je because all those works dah d buat oleh assisstant u sendr, sbb tu u xtau apa sbnrnya yg terjadi kpd mangsa2 bawahan, mayB u r one of org yg berada di atas. byk hamba2 abdi yg boleh buat kja semua.. org yg berada d atas xkan tahu apa yg dialamai org bawahan yg d kerah tenaga secara paksa.. mungkin hari ni kesenangan u dh miliki, tp hari lain u xtau apa akan tjd dgn dr sendr.. hidup d dunia semuanya sementara cuma..renung2kan dan selamat beramal~~ peace!

  173. zass

    Salam semua…menggeletar i bace tulisan cik baek wok ni…kalau salah intonasi nyer…mcm org tgh mengamuk bunyinya…’hey zass’…..dia bole sebut mcm tu…mintak2 ler dia ni org kafir….kalau islam, malu dengan agama2 lain…..kan sabar itu separuh dari iman…kalau x bole sabar…x beriman ker…kekeke…pandai pulak letak title kt org lain tu sebagai hamba….awak tu Tuhan ke?..ye la..Allah swt je yg ade hamba…kiter la tu..hamba-Nya…
    Baik la..nampaknyer isu menaikkan markah menjadi keutamaan cik baek wok dan cik aisya…i rase ler…diorang ni sama ada lect muda atau yg tiada basic in education..meaning, buat bachelor in chemistry contoh nyer…graduate…terus mengajar…lepas tu buat rancangan pengajaran mikro pun berterabur…bila sebut tentang kognitif and summative assessment pun blurr2 jer…kekeke…tapi bila bercakap tentang prinsip pendidikan…bukan main lurus lagi lidah tu…amboi2….dh dapat diploma pendidikan ke?…i rase ler..kalau ade cikgu sekolah rendah bace tulisan aisya @ cik baek wok ni mesti diorg gelak kuat2…siap ajak member ngumpat sekali…hehe…baduts…nih yg i risau apabila tenaga pengajar tidak memahami dan mendalami falsafah pendidikan negara…inilah jadinya…tafsiran yg berlandaskan emosi…ok ler…simple jer nak menjawab persoalan mengisi booklet tuh…or should i say, student portfolio…..konsep penilaian di pendidikan tertier(cik wok@aisya tau x?)….hehe..(sek ren-primary, sek men-secondary, ipt-tertiary)..kaedah penilaian di ipt tidak seperti di 2 peringkat awal iaitu exam oriented…di ipt, kita mempunyai continuous assessments dan peperiksaan akhir…dan kebanyakan universiti (ukm, um, usm, msu)akan menggunakan 60% kerja kursus dan 40% peperiksaan akhir kecuali di beberapa tempat contoh di politeknik, 70% kerja kursus dan 30% peperiksaan akhir….kerja kursus adalah yang sepatutnyer di isi di dalam booklet itew tadi..or should i say, student portfolio…di sini lah masalah bermula bagi pensyarah muda ini tadi…seperti yg sy ulas di awal td..mereka ini bukan org yg ada kelulusan education…mereka bukan pendidik tp nak jadi pendidik..mendidik…bukan hanya mengajar di dalam kelas..bukan hanya tanda kertas jawapan..mendidik adalah membentuk peribadi dan berkongsi ilmu serta pengalaman..dengan harapan pelajar menjadi insan berguna..bukan harapan nak dapat gaji hujung bulan….panjang sgt dh ni…i sambung esok ler…tq mr azari…zass

  174. zass

    Salam semua…sambungan utk citer semalam…tp hati i x berape senang melihat ayat “nak tolong anak2 melayu masok ipt konon”…..keras benar bunyinye…kalau ade sape2 org melayu yg kt luar tu, jumper penulis ni, i harap kite jeling ramai2…kekeke..nak rejam x boleh..xder dlm syarak…hehe…i harap penulis itew bacer betul2 ayat i…i nk bantu org yang x dpt masuk ipta…yg bercita2 utk melanjutkan pengajian…yg tidak berape cemerlang di peringkat sekolah..adakah kita nak tgk 50%generasi melayu muda ini terus tidak berpendidikan tinggi….:-(….kerana statistik keputusan spm….50%pelajar melayu hanya mendapat kepujian shj di dalam spm mereka….ok…berbalik kisah booklet semalam…apabila seorang pendidik mendapati pelajar di dalam kelasnye…x menghantar tugasan..x membuat kuiz atau pun laporan utk diisi di dlm booklet itew…kalau mengikut perspektif cik aisya….kite biar jer….student tu memang pemalas…(Aisya ni polis ke pendidik?..hehe…)…sepatutnyer…seorg pendidik perlu memastikan semua pelajar menyiapkannyer…kalau teknik memujuk gagal..teknik kaunseling…kalau gagal jugak teknik2 lain yg boleh digunakan di dalm pedagogi…yg sy kira cik berdua itew….tidaks tau…hehe….very basic rules….student siapkan kerja…pendidik pastikan semua hantar….kalau pendidik x dpt melengkapkannyer…bermakne cik aisya tidak bertanggungjawab…dan gaji itu sepatutnyer beliau tidak boleh terima kerana dia gagal….mcm student…x dpt siapkan..dpt F…tp cik aisya…tetaps bergaji….hehe…ok….fuhh…letihs i menjawabs…tp i tau…lepass ni…ader le yg kepanasan membaca bait2 indah i nih…kekeke..ok..utk kisah berhenti 24 jam yg i dituduh tidak tahu menahu beban org2 bawahan…soalan…i nih org atasan ker?…kekeke…badutsx2….i selalu menjadi org yg menyelesaikan kerje2 tersebuts…tp i x nak explain panjang2…nnt i nangis…huhu…..kerana i selalu mendoakan yg x baik2 pd yg cabut lari itew…bukan pada PTPL….zass

  175. erine

    salam semua,

    hmmmm…. saya takde kene mengene ngan ptpl nih, cuma bila i baca blog nih uih!!!! hangat….. panas….. mendidih….

    entahlah hanya Allah yang maha mengetahui yang mana benar yang mana salah….

    tapi rasanya blog nih bukanlah untuk salah menyalahkan sesiapa…. cuma bila kita rasa ada sedikit diskriminasi tuh yang timbulnya ketidakpuasan hati….. tapi bukan bertujuan salah menyalahkan… cuma meluahkan itu jekan… yang penting bergantung pada niat kita tuh….

    takpelah kita ni manusia semuanya tak sempurna jadi untuk mengukur ketidak sempurnaan itu hanyalah dengan membetulkan mana yang kurang betul…dalam alquran sendiri ada menyatakan bahawa sesuatu kaum itu tidak akan berubah melainkan mereka mengubahnya sendiri…. maka lihatlah diri kita ni berada dimana adakah didlm kebenaran atau pun sebaliknya…… malulah kita sesama bangsa menuding jari sesama kita……sorilah kalau kata2 saya ni menyinggung mana pihak…. wallahualam…..

  176. -kenape college x sponsor uniform?ptptn sampai 20k..
    -tuut makan duit student kan?
    -tau nak makan duit student jer dari orientasi sampai la skg dah sem 5
    -ha? betul dewg sengaje fail kan student?
    -haa? tolak duit ptptn student sebanyak rm10 every month?
    -class asyik cancel
    -cuti bapak pjg nak mampos
    -pegi acc dept minx explaination about ptptn, pelbagai pulak reason. huh

  177. salam…..

    adoii….nak juling mata baca mcm2 komen dlm ni… ade yg negatif, ade yg positif. Tapi bagus, at least aku dapat tau keburukan2 ptpl.

    aku sebenarnye tengah cari info pasal PTPL. Aku sebelum ni kerja. Dan sekarang tergerak hati nak sambung belajar.

    Aku fikir2 nak masuk ptpl je, sebab dekat dgn rumah, xpayah nak duduk hostel.

    Tapi, bila baca mcm2 komen kat sini, jadi takut plak. Kebanyakan komen pasal management ptpl yg teruk…seram jugak dengar….

    Kalau boleh, aku nak tau lebih banyak pasal ptpl branch kl sentral. boleh tak en.azari kongsi ape2 nasihat? haishh….aku mula2 excited, tapi sekarang ni jadi lemah plak…..

  178. ptpl student

    @sha89

    jgn risau…i student kt ptpl jugak,amik course hospitality,lecturer sume okay,cume management je agak kelam kabut ckit,yang tu je la kot masalah die.

  179. jgn masuk PTPL lah.. better u gi cari college lain.

  180. fair enough sha89…read the comments thoroughly before you decide..that’s all my advice…

  181. msu

    msu better (^^.)

  182. zass

    Salam semua…
    Lamer i x menulis kt sini…bz skit….maklumler bulan julai ni memang semua tgh sibuk…semester panjang….
    Sempat ler menengok blog nih…tp rata2 yg baru update komen…agak dangkal bunyinyer…;)….esp cik nono….baik2…jgn jadi nonok sudah….hehehe….tp utk menjawab isu cik sha89….i rase perlu utk memberitahu bhw…ptpl di sentral adalah yg paling mudah utk dikunjungi…terletak di level 4 atas food court…naik lrt bole…komuter bole..bus pun byks…..dan seronok i nak share dgn uols sumer…pelajar2 ptpl sentral sumer aktif2 belaka…mereka pernah mencipta rekod malaysia..dgn menyanyi lagu2 rakyat tanpa henti selama 24 jam berganti2….kelass…dan classroom kt sane pun cantik2….coz…diorang menggunakan konsep kaca…maknanyer….dinding kelas ala2 telus gitew…buleh skodeng kawan kt kelas sebelah…kekeke…..tp yg paling best kt sitew ialah principal nyer….kelakar+cambest+baiks ..hehehe…ok ler…sha89….ingat..zaman2 gawats nih…pendidikan adalah pelaburan terbaik….pinjam kata2 PM kiter…zass

  183. Ryan

    tak kisahla org cakap camne pun ttg ptpl college,buruk ke,baik ke… tu tetap tmpt sy menimba ilmu gak… sy diploma dgn nama ptpl jugak… klu dah staff/stdnt ptpl sendiri memburukkan nama college, bayangkan org kat IPTS len or IPTA tukang tgk dan tukang gelak je… tak ubah macam meludah ke langit kene muke sendiri.. kasihanla pd stdnt yg lepasan PTPL n bawa nama PTPL…

  184. PERHATIAN

    PTPL ni sbnarnya nak DUIT student je..lagi2 si botak 2,kedkut nk mampus..renovte la skit facilities yg ada 2..ngan management yang teruk tahap gaban..prog yg dtawrkn x berkualiti langsung..So kpd sesapa nk smbung blaja,lpekn PTPL sbb ia bkn tmpt yang menjamin masa depan.

    Pk2 kn lah

    ak ckp based on experience

  185. honey

    sbnarnya i bru je bce blog neh..tu pun pas 1 of my lect bg tau dlm class..i slah sorang student dr cos DHP yang bermasalah tu..bkn kmi yg bermasalah…tp,, erm mls nk ckp…lect2 hospitality semua ok..walaupun kekadang ckp bi tu tersasul tp itukan perkara biasa..setiap manusia ada wat silap kan..even kita sbgai student pun wat silap gak..tp terpulang la hak masing2 kan utk menyuarakan isi hati.kang kalau simpan lama2 takut jadi gila plak..kihkihkihkih..mmg sebenarnya sy menyesal masuk ptpl sbb ye la kolej yang erm ntah la xtau nk ckp cam ne tp yang bestnya i xpnh menyesal amik cos DHP sbb i seronok.seronok dr segi pembelajarannya yang xmembosankan n segala2nya bkn hnya berpandukan pd buku sahaja. semuanya berjalan dgn lancar pointer pun ok..terima kasih kt semua lect hospitality yg pnh mengajar batch kmi iaitu batch jun 06..cme bhgian pengurusan yang teruk..mmg benci gile nk berhubung dgn pengurusan tu..xdinafikan mmg selalu tukar2 mentor tp i tau itu bkn dsengajakan..kmi hnyalah mangsa keadaan sahaja antara pekerja n pengurusan..betul kan i if i silap ya..
    to zass~~adakah u lect hospitality gak??erm mcm knal la…

  186. victim juga

    i juga another victim of ptpl. kita kerja kat ptpl tu memang la ‘one man show’. yg paling x tahan tu company annual dinner yg dibayar oleh staf & dipaksa pi dari jauh2. lagi bas ticket, tempat tinggal, expenses semua. satu sen pun company x bayar. tak faham langsung…..

  187. Just Join

    I join the co almost 7 month..what i can say…hmmm i dh mula rasa ‘bahang’ yg u all komen tu..:(

  188. Nasib baik

    ptpl mmg suck! menyusahkan hidup pelajar..indah kabar dari rupa. pada bdk2 spm bru abeh 2,jgn la msok ptpl ,jgn la smpai anda digelar msok pusat tipu pelajar lembab. management akn layan anda bagai anak emas sblm dpt kelulusan ptptn,tp bila ptptn dh lulus,duit pon dh potong,ptpl demand mcm2 dengan anda utk dapatkn slip exm. yuran mahal nk mampos lebih dr harga brochure dia bg mase kipas aku nk msok ptpl (marketing punya khadam vampire) pastu mintak duit dgn mcm2 reason tah pape. bagi pelajar yang ade keluarga susah,trpaksa la belajar kt c2 utk jd makanan vampire ptpl kepala pulau sb nk kuar blaja tempat len pon dh xleh coz ptptn xkn bg pinjaman lgk. jd pk la brjuta kali sebelum menyerahkn diri jd mknan vampire smpai anda kering. (staff kt acc mmg best,tlg sy setelkn masalah hutang yg dicipta tanpa sbb oleh betina peribadi vampire kt s.alam 2). let me think first,org2 yg sokong ptpl ni nape ye? dh mmg terbukti ptpl ni mmg kaki tipu tp tetap kata ptpl betol. ni mst staff pompuan muda yg berangan2 nk jd vampire lady yg ke-3. ahaks..dr kb, s.alam, seremban, ampang, kl sentral sume student kata “ya! kepada ptpl mmg kaki tipu”. ini kajian biostat sy.

  189. zass

    Saudari nasib baik..
    Nampak sgt awak ni pelajar DTMP kat s alam tu…coz hanya budak DTMP je yg amik subjek biostatistik…hehe..

  190. teraniaya also...

    salam semua,aku pun nk kongsi cerita jgk dgn korang,sblm ni aku pernah bekerja kt ptpl ni,tp aku bukanlah dlm akademik. dh dekat 8 tahun jugaklah dh aku kerja, di kira2kan gaji aku still xpas 2 k,padahal aku ade diploma,kerja banyak kt ptpl ni,mmg aku setuju sgt2,tp time2 tertentulah,tp bab gaji tu mmg hampeh,wahai tokey besar wira oiii… hang pikirlah,kalau kerja kt situ kalau di bg gaji bwh 2 k,mcm mana nk survive,kalau kt kelantan bolehlah bernafas wira oiii.. ni shah alam,skrg ni aku dh kerja tempat baru,gaji pun dh ok,kerja pun lebih sistematik,syukur alhamdulillah… betullah org ckp,kalau lepas keluar dr situ,idup hang akan lebih baik dari duk ptpl.. zusssss….

  191. ketua_pembangkang

    aiyo … apa u org susah2 mau tapok nama, sebut aja nama org yg paling dibenci tu. dulu sy pernah baca blog ini, x sangka masih idup lagi blog ni dan semakin hangat crita … biarlah sy bg nama bbrp org yg pernah disebut pd awal blog ini.

    ptpl kuching, org yg paling aksen & nangis2 nak resign apa indah .. itu namanya BEBE YANTI. dah beranak entah brapa masih lagi berperangai mcm budak2, manja2, kononnya dia periang, mcm org muda yg baru grad. dia peramah .. kakak kpd semua org bah ~ sekarang masih kerja sana? masih, org dah gaji besar, dan pakai baju cantik2, hp pun tukar baru. cuba tanya dia, apa kebaikan hp itu? x terjwb dia … tgk org pakai hp yg ada keypad dia pun beli yg mcm itu. i tell u masa dia tercari-cari hp dia tu sy rasa mau ketawa shj … oh ya, sebelum sy lupa, nak bgtau ni, sy dah ambik pendrive dia sebelum sy resign, dia x perasan pun, hahahaa .. byk bukti2 dosa dia dlm pendrive tu. sayang x sempat sy bg dgn MQA masa tu. sy juga dah simpan 1 salinan nama oficer yg incharge utk kursus sy, supaya boleh sy hantarkan bukti-bukti kerja yg sy ada. pompuan ni pandai2 tolak semua kerja kpd ‘komiti’, mungkin dia x tau betapa untungnya sy komiti exam then sy boleh buat salinan exam paper drpd file tutor, yg penuh dgn jawapan yg diisi oleh TUTOR !!! bukti .. semua ada bebbbbbb … ptpl kuching, cantik x?

    org yg bermuka-muka, yg pandai kutuk staf dr belakang itu pun bebe yanti juga, 1 ptpl mmg dia lah pompuan sial yg semua betul. dia hina staf depan semua tutor, sampai ada staf baru nangis. dia tolak tgjawab dgn senang sbb dia ada DATIN sbg backup dia … aduh, hodoh betul muka sebenar pompuan tu i tell u …….

    i mmg berharap dia akan baca blog ini, dan komen sy ni. sy tgh ambik early childhood education .. harap suatu hari nanti adalah masa utk sy ajar anak dia. oh yayaa … dia ingat dia pandai sgt, sampai anak dia pun semua dinama sbg ‘bebe … ‘, adoooooooooh

    pompuan sial ni takut dgn org politik sebenarnya~ hahahaa … masa dia bertemu dgn org politik muka mcm anjing, diam2 saja ……. rasa mau tampar muka dia tu!

    dah … skrang sy dah reveal nama org tu, jgn lagi segan2, malu2 takut2 …. ada siapa yg ada feel yg sama, reply lah ~ apa lagi? kalau boleh, rasa mau hantar email kat si BEBE YANTI tu utk dia baca sendiri, biar dia nangis lagi. kan itu x susah kak bebe?

  192. mira

    salam…i bru lpsan spm..i bace komen2 kt sni mmg mnakutkan…tp i da byar duit pndftaran.tblh bg pndpat tk?

  193. mira

    salam…i bru lpsan spm..i bace komen2 kt sni mmg mnakutkan…tp i da byar duit pndftaran.blh bg pndpat tk?

  194. mira

    salam…i bru lpsan spm..i bace komen2 kt sni mmg mnakutkan…tp i da byar duit pndftaran.blh bg pndpat tk?tlg ek…

    • u nak try dulu ke nk berundur sekarang miss mira?it’s up to you actually.u kene tanya dulu kalau u boleh ambik balik duit tu dan u bolehla try apply tpt lain. komen yang ada kat sini based on true story miss mira, bukan kitorang suka2 nak jatuhkan orang. tak tumbuh tak melata, tak sungguh orang tak kata, betol tak miss mira? just think about it okay, all the best to you…

  195. duit ojt

    yey…pasni pergi OJT walaupun kt glenmarie yang jauhnye x sampai 10km dari ptpl shah alam pun kene bayar RM1000!! hah3…lecturer datang naik limo mlawat kitorang..sebab tu kene bayar lebih…kalau 5 orang practical kt glenmarie RM5000 lah..wow..isi minyak limosin bukan pakai RON97 nih…ni mesti import minyak EURO 2 x pun EURO 4…sebab tu mahal. XD

    • mangsa lintah

      kepada duit ojt..benar kata anda…ptpl terlalu senang utk mencari alasan2 yg Vodoh untuk tipu semua duit pelajar…say no to PTPL!! kami menyesal masuk ptpl…nak x nak terpaksa menghabiskan pengajian gak sbb terikat dgn ptptn…kasihan nasib kami..kami bukan anak-anak orang kaya..bapa kami hanya petani.

  196. PTPL tutor

    To all former and current tutors and lecturers of PTPL College,

    PTPL = Pay Terrible Pay Less :(

    Hope everyone working there can resign and get a better job in elsewhere :)

  197. well, I feel a lot better now…

  198. nono

    haa.. ini dia nono kmbali stlh lame menyepi.aku ni dah naik rimas lah dgn ptpl, bile nak habis study nye?xabis2 jgk, syg btl ptpl dgn aku ni sbb nak kaut sen aku ye botak?haha..botak2.. apela ko ni, kalo laa ade mak bapak budak ptpl ni yg berpengruh, dah lame dah ko jail celita. tp tu la nak ke dewg ni anta ank dorg msk ptpl yg xserupe clg ni?yaampun..ko msk ptpl tgk.. haha. takat blok a je la kot yg ala kada je cntk. haha. dlm tgk da mcm sarang tikos membiak aku rase.cite psl duit pulak,btl la ckp bdk ape name tah kat ats tu kan..kalo ko nak amik slip exm tu, mcm2 la die charge ko.pans je kami ni. dah mcm anjing terbiar dibuat nye. suke ati nak sepak, sepak.nak tendang,tendang. ish2.. em suda2la dulu ye.aku nak g kire utang ni nak kene setel kat botak tu. chiow~

  199. If only I had a greenback for every time I came to azari.wordpress.com.. Incredible read.

  200. mama

    ish..ish..menakutkan jugak saya bc tentang ptptl..ni.actually saya baru je balik intw sbgai tutor kat ptptl…, apa2pun saya nak cr pengalaman….

    • aza

      ptpl dan MSU sama tak mama?

    • aza

      kalo 2 benda ni sama mmg btul2 suck la…i dah p interview for tutor, dah pass 1st interview..then they call for 2nd interview, but in the afternoon they call me back to pospone for the reason HR manager have meeting on the planned time..so they said that they will call me back after the date was set..so stupid coz when i called them back they just said,”kalau ada apa2 kami akan call”…hotak diorg skrg ni benda tu dah 6 bulan, setiap kali call tny diorg cakap confirm dapat tp tarikh xset lg…sbb tgu tawaran suck ni i dah terlps interview at another college…

  201. Rin Ads

    Salam…
    Terkejut sy bila baca comment psl PTPL nie…bukan ape sy baru jer call branch Ampang tanyekan course utk my daughter belaja kat sane…nasib baik la terjumpa blog nie…

    By the way can anyone suggest which IPTS yg ok for my daughter utk course Tourism Management. Apply UITM & Politek xde rezeki. Pls bg any suggestion…thanks

  202. Relax

    Mr.Rin Ads..relax..bukan semuanya buruk about PTPL..u know lah..human beings..once bad always bad! hah3..well, Im a student there too..and still a student till now..im a 2007 batch..and till now im still stuck in PTPL..its 2010 currently..so u can roughly count by urself for how many years ad i’ve been studying in here…I guess, about educations and lecturers there are no problem at all…they are good, capable and very friendly, that’s the nicest thing about em. Frankly speaking, I’m damn happy to be in PTPL, but sadly being in here for too long is not a good thing for me, age is catching up and I’m still stuck studying. How I wish I could graduate faster and work in any place that I’m qualified to. = )

  203. PTPL perlu buat beberapa perubahan:-
    1) Pemilihan yang tepat untuk tutor
    2) Bantuan kewangan untuk pelajar
    3) Kemudahan asrama untuk pelajar
    4) Gaji yang menarik untuk staf PTPL
    5) Lebih utama kebajikan pelajar daripada keuntungan

    • Cyrine

      yeah….semua aku sokong.
      another thing, lecterur kenalah yg ada pengalaman…jangan nak main tangkap muat je! asyik cancel kelas je kerjanya! Ajar pun entah apa2…die sendiri xtau ape die ajar…..what the hell!!

  204. brilliant ideas mr. pemerhati. thanks for your responses.

  205. We Hate PTPL

    PTPL Jahanam….

  206. zass

    salam to we hate ptpl…
    jahanam kt sape…bos u? lect u? stdt u? ;)

  207. xxxstaff

    kepada sape yg tak suka ptpl tu hantar surat resign jer la..1 lari 10 datang la..dok kutuk2 tapi keja jugak..Tengok macam aku xpuas hati benti terus..hahaa gudbye ptpl..tq sb bg aku kerja dulu..

  208. aza

    anybody know about msu? sama teruk dgn ptpl ker? sape2 ada experience dgn msu share la..

  209. Mohon Keredhaan Ilahi

    Sabda Rasulullah s.a.w. kepada Mu’adz, “Wahai Mu’adz, apabila di dalam amal perbuatanmu itu ada kekurangan :

    · Jagalah lisanmu supaya tidak terjatuh di dalam ghibah terhadap saudaramu/muslimin.
    · Bacalah Al-Quran
    · Tanggunglah dosamu sendiri untukmu dan jangan engkau tanggungkan dosamu kepada orang lain.
    · Jangan engkau mensucikan dirimu dengan mencela orang lain.
    · Jangan engkau tinggikan dirimu sendiri di atas mereka.
    · Jangan engkau masukkan amal perbuatan dunia ke dalam amal perbuatan akhirat.
    · Jangan engkau menyombongkan diri pada kedudukanmu supaya orang takut kepada perangaimu yang tidak baik.
    · Jangan engkau membisikkan sesuatu sedang dekatmu ada orang lain.
    · Jangan engkau merasa tinggi dan mulia daripada orang lain.
    · Jangan engkau sakitkan hati orang dengan ucapan-ucapanmu.

  210. hamba allah

    salam..
    agak scary dengar smua cte2 kowank neyh..
    huhu..be4 diz ade apply ptpl s.alam for dip.pen awal knak2..
    oke ke x ye dip yg sy amek uh?.
    erm after what i read n heard,dunno how 2 decide lahh..
    hopefully some1 can help….

    tenkiu..

  211. insan biasa

    salam..
    agak scary dengar smua cte2 kowank neyh..
    huhu..be4 diz ade apply ptpl s.alam for dip.pen awal knak2..
    oke ke x ye dip yg sy amek uh?.
    erm after what i read n heard,dunno how 2 decide lahh..
    hopefully some1 can help….

    tenkiu..

    • Mohon Keredhaan Ilahi

      Waalaikumsalam…
      Baik atau tidak sesuatu perkara adalah bergantung kepada qada’ dan qadar Allah. Sekiranya kita manusia boleh menerima dengan redha segala ketentuan Allah, insyaallah segala usaha dan pilihan kita akan diredhai Allah. Itulah pentingnya dan kelebihannya istikharah. Selidiklah dan kajilah menggunakan saluran yang benar, insyaallah mendapat hidayah. Bukankah salah satu saluran yang benar itu adalah sumbernya sendiri? Saranan saya kepada saudara/i ziarahlah sendiri PTPL nilai sendiri dengan kesesuaian diri. Persoalannya perlu lebih kepada sesuai atau tidak (serasi atau tidak). Tidak baik pada satu golongan tidak bermaksud tidak baik pada golongan yang lain. Begitu juga sebaliknya. Maka kalau tidak sesuai atau tidak serasi, jangan pula dianggap tidak baik. Malahan tidak semua yang kita suka akan memberi manfaat kepada kita atau tidak semua yang kita tidak suka akan memberi keburukan kepada kita.

      Berbalik semula kepada saranan saya kepada saudara/i, ziarahlah PTPL. Setelah itu, mohon hidayah Ilahi. Istikharah dan buat pilihan. Redha dengan apa juga keputusan kita sendiri. Insyaallah, mudah-mudahan membantu sedikit kerunsingan saudara/i. Allahua’lam.

      Wassalam.

  212. Edogawa

    salam azari,

    saya baru mula bekerja di ptpl shah alam ini.
    harap dipermudah segalanya.

  213. budak filem

    gua penah gak masuk ptpl kch, kat stampark…tahun 2005 gua masuk dr sjil ke dip..5thn tu mcm neraka..last year wa quit tgh final sem..cuma 1 sem je dip gua..then gua quit..
    kepada budak2 junior yg nak msk ptpl kch, selamat hidup mcm neraka…gua skrg di ASWARA…jauh lebih bagoss dr ptpl swk..fee pun murah…

  214. AKU KELIRU

    haiyooooooo…tetiba jd gerun pla sy mau mjejakkan kaki ke PTPL..huhuhu…malangnya,yuran pndaftaran br dah pos td..klau tidak,,,,,,,,,……aduhhhhyaiiii….help me pls…!! seniour2….tlongla adik korang ni…rasa mcm seram sejuk sudah…..silap2..1 bln ja sy di sana nanti..try dulu.

  215. Miss *************

    Hmmm….i bekas staff PTPL Kuching, keje kat sana for almost 2years…gaji kecik tidak setimpal dengan beban kerja yg teramatlah BANYAK. tapiiiii…i rasa byk pengalaman i dapat dari PTPL. I’m currently working at the other University, yes working environment is BETTER at my new workplace..beban keje pun x melampau mcm kat PTPL..heeee…anyway, thanks to PTPL jugak la, sbb skarang i buat keje relaxxxx jer..mungkin sbb kat PTPL dulu dah TERBIASA dengan heavy workload, now i buat keje kat tempat keje baru boleh tutup sebelah mata jerrrr sbb senang siottt…weehuuuuu!! :) ..bye2 ptpl~~~

  216. msd

    Hi,
    I’m a lawyer from KL. I had an opportunity to recruit MSU graduates for internship prog. Suprisingly, their law degree is not recognised. Their students are poor in the foundation.I will not suggest if anyone would like to do law at MSU.

  217. Mohon Keredhaan Ilahi

    Bismillah…
    A’kum

    Hendaklah kamu selalu benar. Sesungguhnya kebenaran membawa kepada kebajikan dan kebajikan membawa ke syurga. Selama seorang benar dan selalu memilih kebenaran dia tercatat di sisi Allah seorang yang benar (jujur). Hati-hatilah terhadap dusta. Sesungguhnya dusta membawa kepada kejahatan dan kejahatan membawa kepada neraka. Selama seorang dusta dan selalu memilih dusta dia tercatat di sisi Allah sebagai seorang pendusta (pembohong). (HR. Bukhari)

    Allahua’lam.

  218. Mohon Keredhaan Ilahi

    Panduan untuk rakan-rakan, bagi menyemak status pengiktirafan program:

    Sila rujuk http://www.mqa.gov.my/

    Rujuk sekali definisi MQR.

    Semak MQR untuk mengesahkan kebenaran.

    Semoga Allah memberikan kita semua hidayah. Jangan terjerumus dalam pendustaaan. Nau’dzubillah.

    Allahua’lam….

  219. intan

    . . SALAM .. terok sangat ke ptpl ni ??? kalo blajar kat cni bolh ke ???

  220. deqinz

    need to know but MSU..eni cmment on MSU?

    sharing is caring..lolz~!

  221. bebeyantishits

    Bebeyanti is has the ugliest heart and face. She got the worst fashion sense and she’s a pretentious bitch. Go to heel bebe. Hope that u rot in hell

  222. bebeyantishits

    Bebeyanti has the ugliest heart and face. She got the worst fashion sense and she’s a pretentious bitch. Go to heel bebe. Hope that u rot in hell

  223. http://fastingforweightloss.net

    I’d always want to be update on new blog posts on this site, saved to bookmarks!

  224. pening

    ptpl 2 koley dye cm new yew.. mira pning la… x pham.. kluw adew mklmat plez mcj me. 0124744621

  225. Qistina

    arhh.. pening ah mcm ni. im a unisel student, foundation in tesl, n im looking fward to pursue my degree @ msu.. but i found ur blog… and to be true, this is a HUGE turn off 4 me… if ptpl is like this, so msu has no difference cuz they’re in the same management rite? ooh my… i’m trying to escape from the admin conflicts dat occured in unisel, but it seems like i will be in so much trouble in msu..so much more than i have in here. so… urmm…
    im confused here, didn’t msu got into tier 5(excellent) university starting 2011? help me someone T_T

  226. Jahanam kalau belajar kat college ni. Kalau tak nak masa depan gelap silah cari tempat lain. Jangan buang masa. Sijil dah la tak laku. Pergi jahanam la PTPL. Makan kolej sial makan duit haram.

  227. lala

    TIer 5 MSU tuh penipu semua..money makes money..

  228. Cyrine

    salam,
    saya ni student PTPL , cuma nak kongsi ketidakpuasan hati saya ni. Saya tau ptpl ni takdelah bagus mana tapi saya takde pilihan lain, itu jelah satu2nye kolej yg paling dekat dengan rumah so tak payah duduk hostel atau sewa rumah.

    Lagi satu sebab saya masuk ptpl adalah kerana dari segi pakaian bebas, so tak payah pening kepala nak pakai baju kurung tiap2 hari.
    Tapi tak dinafikan selama hampir 2 tahun dekat situ, macam2 benda saya tempuh. Kena campak ke branch ptpl lain sebab subject tak offer la, lecterur takde la…mcm2 hal lagi la.

    Saya sabar jelah nak buat camne kan, bayangkanlah dengan keadaan berpuasa kena merantau ke branch yang jauh giler! Duit habis dekat tambang pergi balik je!. Dah la sikit2 mintak duit student.

    Yang paling saya tak faham, kenapa kolej ptpl TERLALU AKTIF DENGAN AKTIVITI????? Hampir setiap minggu ade je aktiviti yang dieorang buat! Kalau takde kena mengena dengan student takpe jugak. Ni tak, ade je aktiviti yang student DIPAKSA masuk, kena bayar duit plak tu! Setiap subjek ade je aktiviti yang WAJIB dianjurkan oleh student.

    Lepas tu tak habis2 ingatkan pasal GEMS, sijil yang ada semua aktiviti yang student join. Penting sangat ke benda bodoh tu???!

    Tak boleh ke student belajar dengan aman? Ni sampai takde masa nak study semata-mata nak buat preparation untuk event.

    Kalau tak silap saya, pelajar yang menerima president list 3 kali berturut-turut akan diberi duit kan? Mula2 rm500 lepas tu dikurangkan kepada rm300. Malangnye, saya tengok ade kawan saya langsung TAK DAPAT DUIT tu. Katanye dato’ tak bagi pun duit tu. Memang tak paham! Tapi dalam surat khabar heboh cakap die bagi student rm300 sorang. Hampeh!!!

    Saya terpaksa banyak2 kan bersabar. Tinggal setahun je lagi saya akan graduate drpd kolej sengal tu. Saya akan simpan memory indah bersama kawan2 yang baik dan saya akan buang jauh2 memory duka saya pasal kolej.

  229. lim keat

    It is very monarchy. They create system that pushing you to obey them without justice. Creating false report just to get credit from the ministry of higher education by treating everyone like labor. No body like to be treated like labor. Im sorry datuk Jun, you yourself said that working with you is laborious. I think you must ponder..

  230. budak PTPL kuching

    sy dari PTPL brannh kuching.. uhhuhu.. yang pelik nye… ade budak dah 6 buln kt sini…mgjut2 die tpksa tmbh satu sem sbb xde ambik pgjian malaysia… ape barang tu bai

  231. ayub

    rase mcm nak cancle la utk suggest kat adek aku for further study kat MSU in Dip. culinary (kalau ade). smlm surver kolej MASA. td bace comment org psl kolej tu. mcm lbh kurang je problem nye. PROBLEM CEKIK DUIT. biase la tu. SWASTAR. kalau nk dengar cakap si faunder kolej mmg la die kate “nak tolong anak bangse, bukan nak raih keuntungan”. tp kite kene celik sikit. zaman sekarang ni semue perlu kan pulus. even nk berak pon. kalau die kate “bukan nak raih keuntungan”, perot dieorang yg boroi tu nak sumbat dengan ape pulak kan. maybe lepas ni die nk buat collection untuk ke Yunam Hair Care pulak. who knows. sorry, i just one of gov university students, pursuing degree in mechanical engineering. i just came here to help my sister. but right now i think i know what should i tell her. thanks for the entry.

  232. hamba Allah

    Salam dan selamat sejahtera.

    Semua bergantung pada nawaitu kita. Kalau kita keje dapat gaji dan mengutuk2 bos dan pengurusan ofis kita fikirlah apa terjadi pada rezeki (gaji) kita tu. jadi darah daging, bagi makan anak isteri sedangkan dlm masa yg sama kita duk kutuk2 depa..Waallahuaklam.

    kalau kita belajar pulak tempat kita cari ilmu samaada ilmu bertulis atau pengalaman yg dijadikn ilmu lepastu kita duk kutuk2 lecterer kita, kutuk tempat kita blaja fikirlah hasil ilmu yg kita dapat tu berkat ke tak.

    walau seteruk mana sesuatu tempat kita berpijak tu selagi kita guna ilmu apa yg kita dapat ketika berada disitu selagi tu lah si pemberi ilmu mdapat pahala. Sedangkan sewenang2nya kita mengutuk mereka.

    saya bukan dari ptpl atau msu.bahkan tak tahu mcm mana pengurusan disana. tapi sbg hamba Allah yg sama2 berkongsi udara bernafas utk saling memperingati sesama kita.

    kepada admin mungkin berbangga krn ramai menyokong kenyataan anda. tapi ingatlah semakin ramai menyokong anda semakin banyak kebencian dalam diri anda dan lama-kelamaan kebencian tersebut akan sebati dalam diri sehingga jiwa anda mati.

    Wallahuaklam.

    Sama-samalah kita saling memperingati ke arah kebaikan.

  233. Haikal

    Thanks for the information about it now . I know a little about ptpl college even thou I’m study here .

  234. Roberto Carlos

    Hi all. I am a lecturer in PTPL and was ex-MSU student as well. Saya bukan di sini untuk menyokong atau membangkang MSU/PTPL tetapi sekadar menceritakan apa yang betul. Saya dalam bidang education ni dah lama. Saya ada kenalan di PPD, di sekolah, di kementerian, di MQA. So apa yang saya share ni adalah fakta dan bukan my personal opinion.
    1. Semua kolej atau universiti di Malaysia sama je baik IPTA atau IPTS dari segi sistem pendidikannya, dari segi kos, recruitment dsb.. Kos di IPTA kita tau murah tapi pinjaman PTPTN sama je kena bayar harganya mcm IPTS.
    2. MSU dan PTPL ni dah 30 tahun di Malaysia dan sebenarnya 1st kolej yang dpt akredetasi MQA (no siri 00001 tu kat PTPL Ampang sebenarnya tahun 90an dulu) tp xlah diwar-warkan kepada umum benda2 ni. Boleh kata semua course di MSU/PTPL ada MQA akreditasi. PTPL Shah Alam cthnya semua ada akreditasi cuma branches yg tiada sepenuhnya tetapi student branches yg grad nanti akreditasinya atas nama PTPL Shah Alam. So, jgn bimbang.
    3. Everyone kena faham MSU/PTPL hidup tanpa backing/support dari mana-man parti politik atau individu berkepntingan dalam kerajaan. So, itulah sebab kenapa orang selalu x puas hati dengan sistem kita. Saya tau ni sebab ada kwn di IPTS lain yang gaji dia kena hold sebab x perform, x cukup student, xdak kenaikan gaji tahunan dan mcm tu. Kalau keje byk tu memang saya akui tp bagusnya itu point untuk masuk dlm resume kita bila nak keje di tempat lain. At least kita tau multi-tasking. Campak la mana-man pun boleh keje.
    4. Dari segi kos, MSU/PTPL kosnya murah banding dngan kolej lain (cuba semak kalau rasa was-was). Kolej lain sistem dia mcm ni contoh: Diploma Grafik kena bayar 60k, student aktiviti boleh bilang dengan jari sepanjang 3 tahun. Sistem kat MSU: Diploma Grafik 25k, Setiap kali kita buat aktiviti communiti servis, masuk pertandingan, program mentoring, lawatan dan sebagainya baru student bayar duit.. kalau campur tolak saya ambik paling maksimum lah 2-3 ribu….sampai ke 60k? Sebab tu orang x nampak logik kena byar ni.
    5. Kalau tgk pun, student ramai kat PTPL/MSU ni indian n malay sebab kos dia murah dan saya rasa x byk org india yg komen / komplain sebab tau di tempat lain memang mahal nak mampos mcm kat univesiti A kt SP tu. Betul mcm ada komen kat atas yg kata Kolej LKW kat Cyberjaya tu korang nak gadai kepala ke byr kos dia yang mahal giler tu.

    So, ini je saya dapt tulis x larat nak taip dah…kalau ada masa nak tamabh lagi ada byk ni. Bye

  235. Pelajar

    Hello, tumpang bertanya.

    Berapa kos pengajian diploma teknologi maklumat di Kolej PTPL Sg Petani ? Dan untuk berapa semester ? Terima kasih.

  236. Pelajar tahun akhir PTPL KOta Bharu

    saya setuju dgn tuan punya blog, setakat saya belajar dkt kolej PTPL neh byk dengar lecturer lari. gaji kecik+kerja banyak + drama dari orang atasan antara faktor2 lecturer lari… sedikit pertanyaan mengenai yuran teknologi makmal perubatan di kolej PTPL, yuran RM30K xsilap saya, tapi loan PTPTN Rm42k. setiap semester student dpt 1.4k x 6 = RM8.4k.. balance nya kemana??? apa2 pun, saya xmenyesal belajar dkt PTPL….

  237. saya nak masuk ptpl shah alam..ambik course kulinari…brpe kos dye?

  238. ptpl shah alam ok kos kulinari dye?hostel mcmane?

  239. L.Joe&NiEL

    Salam,
    saya tak tahu patut ke tak saya masuk bagi komen kat sini…
    dari apa yang saya baca .. korang semua ni tak puas hati ngan kolej korang keje dulukan?
    Tapi camner pun saya rase PTPL lebih baik daripada kolej kat tempat saya bekerja. sebab gaji kat tempat saya bekerja lagiiii SUPER CIPUT. keje banyak cam Gaban. tapi gaji ciput gilerrrrr. Nama jer executive tapi gaji taraf SPM. padahal kawan2 saya semua ade degree… termasuklah saya. kami satu office tapi jawatan saya lain n gaji saya UP sikit la dari kawan2.
    Malam kene kerja kalau student sakit, gaduh, n macam2 hal la student kolej ni.time cuti umum misalnya maal hijrah. kami kena kerja n without double paid. kalau tak mai kerja, esok hantar surat resign. President kolej suka hantar email nagrut2 n kutuk staff. Kami sentiasa kena kutuk n dikatakan tak buat kerja. Bulan puasa tak payah g terawih sebb kena kerja. gaji kerja lebih masa tiada. boleh claim cuti kalau kerja 8 jam. Tapi kalau claim cuti plak, lain plak dia cakap…. buat kerja tak ikhlas. makan gaji buta. Kami ni kerja cam kawan saya selalu cakap “ibarat Babi Tanah”. Kaki ampu ramai giler. Kaki nak naik pangkat cepat lagi ramai. Bile pengurusan tak suka… suka2 jer terminate staff.
    ader sorg kawan ni dia di naikkan pagkat jadi Pengurus satu subsidiari. dia siap dah setup semua ngan just after lunching company subsidiary tu … tib2 je dia di turunkan pangkat jadi lecturer balik. Denga alasan penurunan pangkat tu kerana dia tak angkat telefon orang berpangkat sehari sebelum lunching. Padahal reality-nyer dia ader calon anak saudara dia. biasalah company dia… so suka2 dia la nak tukar n pecat orang…
    Kalau nak cakap pasal duit PTPTN… PTPL student dia masih dapat dalam 1.4K dalam satu semester bagi student Makmal perubatan tapi student kolej saya hanya dapat RM180 jer bagi satu semester .. Lagi sedih.So saya tak prefer korang masuk kolej saya ni.
    Sebenarnya kalau nak citer kat korang banyak sangat….
    Giler banyak. stress pn banyak.
    So dari apa yang saya baca kat yang korang kongsi ni…. saya rasa PTPl ni ok sikit la dari kolej saya. Skunk cam dah nak bangkrup. gaji staff susah nak bayar. ramai stuff ken terminate, duit sewa n bil asrama banyak tertunggak….. macam2 la. tapi still kluar ke OVERSEA. So berpuasa hati la dengan apa yang ada sekarang. Yang lama kita jadikan pengajaran. Sesungguhnya ada insan lain yang kurang bernasib baik daripada korang.
    CHOW ^-^

  240. Unintended

    Hi everyone, saya salah seorang dari lecturer di PTPL branch. First of all, sebelum saya accept offer di PTPL, saya dah review blog saudara ini, tetapi saya teruskan juga berkhidmat dengan PTPL. Why? Kerana saya ingin melalui sendiri pengalaman yang diceritakan oleh saudara tuan tanah blog ini. Untuk pengetahuan semua, saya dikategorikan sebagai staf akademik yang baru di kolej tersebut, baru beberapa bulan sahaja. Dalam masa 3 bulan pertama saya bekerja, lebih dari 5 orang telah resigned, academic and non-academic staff. All of us know why mereka resigned.
    So, opinion saya tentang kolej ini (setakat ini) :
    1. Saya suka dengan rakan2 sekerja di sini tak kira academic and non-academic, semuanya friendly and very helpful and supportive. Ini menyumbang pada working environment yang positif.
    2. PTPL mengajar saya soft skills yang tidak ada sebelum ini dan juga brush up soft skills yang tersedia ada. Seperti kata salah seorang saudara di atas, campak di mana2 pun boleh, yang susah jadi mudah disebabkan oleh training yang dilalui di ptpl.
    3. In terms of subjects yang diberi, memang terlampau banyak, dengan teaching hours yang super maksimum. Memang stress tahap maksimum dengan attitude students yang agak negatif. Tetapi, subjects2 ini yang add value to resume kita and chances utk di terima di universiti2 lain adalah sangat tinggi. In terms of students attitude tu, mengajar kite people management skills, thinking skills, and so on, dimana berguna jika kita mahu transit ke management field later on.

    Saya tidak menyebelahi mana2 pihak. Tipulah jika saya sentiasa bersikap positif all the time dalam tempoh saya bekerja di ptpl. Saya juga sedang melalui situasi2 yang challenging dan rasa tak puas hati tu, biasalah. Tetapi, kita semua tahu bukan senang untuk mengubah working culture yang dah bertahun2 macam tu di kolej ni, so apa yang kita boleh buat is, ubah cara kite melihat situasi dan cuba untuk salurkan ke arah yang positif.

    Apa pun, Happy Chinese New Year to those celebrating and Happy Holiday!

  241. ZamaniHalim

    PTPL? Serik dah aku dgn management yang suka-suki ni. Apa-apa yang dibuat semuanya adalah secara retorik. Kalau bab kerja konpem2 sanggup didahulukan macam la orang lain takde keluarga sendiri. “Ownership” sangat gamaknya. Phuiii…

  242. yani

    as salam alls..
    i br hantar application form utk msk PTPL ni.next day,dpt call dr PTPL’s staff,asking a few things la.tup2 ckp ada diskaun utk byr registration..ada ke macam tu?mcm memaksa je,even i ckp i willing to pay the actual price.mohon penjelasan. TQ..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s